Na Kanárech ubytují až 7000 migrantů: Zachrání to místní turistický ruch?

Oblíbený turistický ráj, kam každý rok míří tisíce Čechů a řada z nich si tam pořídila i nemovitost, úpí pod náporem migrantů z Afriky. Na Kanárských ostrovech by proto měla vzniknout ubytovací zařízení s kapacitou až pro 7000 lidí, slíbil španělský ministr pro migraci José Luis Escrivá. Na ostrovech Gran Canaria, Fuerteventura a Tenerife by už příští měsíc měly začít fungovat stanové tábory i provizorní ubytovny.

Na Kanárské ostrovy letos připlulo přes 18 000 migrantů, to je skoro dvanáctkrát více než loni. 

Velké pozdvižení místních obyvatel vzbudil nedávno fakt, že úřady nechaly nejméně dvě tisícovky nově příchozích živořit ve stanech v improvizovaném táboře v docích přístavu Arguineguín na jihu ostrova Gran Canaria.

„Čelíme lidské tragédii a nikdo z nás od ní nemá a nesmí odvracet zrak,“ citovala agentura Reuters z vyjádření ministryně obrany Margarity Roblesové pro stanici RTVE. Její resort proto nechal přeměnit nepoužívaný vojenský sklad na ostrovech na tábor pro 800 lidí.

Ministr Escrivá uvedl, že nemovitosti a pozemky určené na přeměnu v ubytovny nebo na zřízení táborů předá vládě nejen armáda, ale i soukromníci. Na financování bude využito 84 milionů eur (2,2 miliardy korun) z evropských fondů.

Většina migrantů připlouvá na ostrovy ze Senegalu, který je vzdálený více než 1600 kilometrů. Migrační cesta ze západní Afriky na Kanárské ostrovy začala být opět velmi populární od roku 2018. Odborníci varují, že je to předzvěst nové masivní migrace.

Cesta, při níž musejí běženci zdolat sto kilometrů v bouřlivých a nebezpečných vodách Atlantiku, je oblíbená hlavně kvůli nízké ceně, která se převaděčům platí. Za místo v gumovém člunu se platí kolem 800 eur (22 tisíc korun), zatímco běžně je to kolem 2000 eur (55 tisíc korun). 

Místní úřady i obyvatelé ostrovů jsou v každém případě rádi, že se řešení krize konečně podařilo rozhýbat. Kdyby se tak nestalo, hrozily nedozírné škody pro turistický ruch, na němž je ekonomika Kanárských ostrovů postavená. 

Dovolenou na některém z nich si oblíbily i české hvězdy jako Monika Koblížková, Simona Krainová nebo Alice Bendová, Michal David a Světlana Nálepková. Ti si tam dokonce před časem pořídili nemovitost a odpočívají tam i několikrát v roce.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:28 neděle 21. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 69
  • 34
  • 20
  • 19
  • 18
  • 18