Kanada představila novou vládu. Její moderní složení vás dostane

Nový kanadský premiér Justin Trudeau je mnohými považován za novou naději pro moderní Kanadu. To dal mladý politik najevo i při včerejším představení nové vlády. Ta podle něj reprezentuje zemi i co do různorodosti a multikulturalismu. V moderním kabinetu je vyrovnaný počet 15 mužů a 15 žen a nechybí ani zástupci menšin a handicapovaní.

Kanadský premiér Justin Trudeau není jen velký fešák, ale je i mladým politikem, který chápe, v čem spočívá největší potenciál jeho země. Kanada je zemí proslulou svým multikulturalismem a stejně tak i její nová vláda v sobě má zástupce mnoha rozdílných kultur.

Fotogalerie

Jako první vládní kabinet je Trudeauova vláda dokonale pohlavně vyvážená. Je zde 15 mužů a 15 žen. Nechybí ani zástupci národnostních a etnických menšin a handicapované osobnosti.

Kanadský premiér Justin Trudeau má důvod k úsměvu. Podařilo se mu dát dohromady nejmodernější vládu, kterou Kanada ve 21. století potřebuje.

Toho všeho Trudea dosáhl prostým pochopením toho, jak má moderní vláda, která reprezentuje zemi, vypadat. Obešel se bez různých nesmyslných kvót a nařízení. Na otázku novinářů, proč je složení vlády takové jaké je, odpověděl Trudeau geniálně jednoduše: „Protože je rok 2015.“

Kdy se i my dočkáme podobně progresivního složení vlády, které nikomu nestraní a odráží to, jaký svět v 21. století opravdu je?

Ministryně pro demokratické záležitosti Maryam Monsef

Nejmladší člence kanadské vlády je teprve 30 let a do Kanady přišla jako válečný uprchlík z Afghánistánu.

Teprve třicetiletá ministryně je nejmladší členkou kanadské vlády. Žena narozená v Aghánistánu přišla do Kanady ve svých 11 letech jako válečný uprchlík. V minulosti organizovala finanční sbírky na podporu žen na blízkém východě.

Ministryně spravedlnosti Jody Wilson - Raybould

Kanadská ministryně spravedlnosti je potomkem původních obyvatel země.

Bývalá státní zástupkyně je potomkem původních obyvatel Kanady. Předsedala rovněž jejich kmenové radě a angažuje se v hnutích za práva původních obyvatel.

Ministr pro válečné veterány Kent Hehr

Ministr pro záležitosti týkající se válečných veteránů je stejně jako někteří z nich upoután na invalidní vozík .

Kent Herh byl v mládí nadějným sportovcem, než se dostal do pouliční přestřelky, v níž byl zasažen do páteře. Od té doby je upoután na invalidní vozík, ale to mu nijak nebrání v plném politickém angažmá za práva handicapovaných a omezení střelných zbraní. Pracuje jako právník v Calgary.

Ministr obrany Harjit Sajjan

Kanadským ministrem obrany se stal několikanásobně oceněný válečný veterán, který se narodil v Indii a vyznává sikhské náboženství.

V Indii narozený Sajjan byl prvním Sikhem, který kdy velel kanadské armádě a nyní je prvním Indem na postu ministra obrany. Je válečným veteránem z Jugoslávie a Afghánistánu a byl mnohokrát oceněn za svůj přínos světovému míru.

Ministryně sportu a tělovýchovy Carla Qualtrough

Ministryní sportu se stala slepá paralympionička

Carla Qualtrough pracuje jako právnička, ale je rovněž telentovanou paralympioničkou. Od narození slepá žena reprezentovala Kanadu na paralympiádě v plavání, kde vyhrála 3 medaile. Několikrát byla vyhlášena nejvlivnější ženou kanadského sportu.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:38 pátek 4. března 2016. Anketa je uzavřena.

  • 60
  • 20
  • 11
  • 10
  • 10
  • 10