Požár na Kampě: Hoří Sovovy mlýny, muzeum Medy Mládkové v ohrožení

V technické místnosti Musea Kampa v pražské ulici U Sovových mlýnů hoří elektrické rozvody. Na místě zasahují čtyři jednotky hasičů. V budově se nacházely tlakové lahve. Hasiči to uvedli na Twitteru. Podle jejich informací je v péči záchranářů jeden člověk.

Předseda Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil v České televizi uvedl, že nejde o banální záležitost, hoří ale v jiném objektu, než jsou uloženy či vystavovány sbírky a umělecká díla.

Pospíšil je v zahraničí, řekl, že má o situaci v muzeu pouze obecné informace. „Začaly hořet klimatizační jednotky a technické zázemí muzea, což pokud se podaří udržet pod kontrolou, samotný historický objekt muzea, kde jsou uloženy sbírky a umělecká díla, by nebyl zasažen,“ uvedl. 

Později ale začali hasiči z muzea vynášet obrazy, které ohrozily zplodiny z požáru.

Podle jeho informací zřejmě kdosi svařoval panty a od plamenů se vznítilo obložení místnosti.

Požár na Kampě

„Hasíme pomocí CO2 a čekáme na příjezd elektrárenské a plynárenské pohotovosti kvůli odpojení objektu od energií,“ uvedli hasiči. 

Pospíšil potvrdil, že v objektu, který hoří, by měly být dvě tlakové lahve. Dodal také, že nehoda ukazuje nebezpečí stavu, kdy depozitář s veškerými uměleckými díly, jež aktuálně nejsou vystavována, se nachází v tomtéž objektu. Jedná prý dlouho s Prahou o možnosti vybudovat depozitář na bezpečném místě.

Hasiči zasahují na Kampě.

Museum Kampa spravuje mimo jiné sbírku děl průkopníka abstraktního umění Františka Kupky (1871–1957), jednoho z nejvýznamnějších představitelů světového umění 20. století. Založila ho Meda Mládková.

Sovovy mlýny, kde sídlí Museum Kampa, byly v roce 2002 zasaženy stoletou vodou. Díky nasazení zaměstnanců muzea a pomáhajících dobrovolníků se je podařilo v krátké době otevřít veřejnosti.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:32 čtvrtek 12. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 24
  • 19
  • 19
  • 18
  • 16