Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bidenovi vyčetla, že se prý paktuje s rasisty. Teď vedle nej Kamala Harrisová září štěstím

    Kamala Harrisová skládá přísahu. | foto: Profimedia.cz

    První černošská viceprezidentka, zastánkyně pozitivní diskriminace, obhájkyně menšin. Podle kritiků komunistka, další ji označují za Obamu v sukni. Kamala Harrisová budí vášně a není se čemu divit, má ostré lokty a neváhá se pustit do svých mužských politických oponentů. Kromě Trumpa to ostatně v době, kdy proti němu kandidovala v primárkách, schytal i samotný Joe Biden. Kritizovala ho za to, že nechtěl rozvážet černošské děti do škol ve snaze diverzifikovat jejich rasové složení.

    Nová viceprezidentka Spojených států má na politickém poli řadu zkušeností, jméno si získala jako generální prokurátorka Kalifornie. Ve stejném státě se v roce 2017 stala senátorkou, funkci složila až v pondělí před inaugurací.

    Především ale Kamala platí za modlu a ochránkyni menšin, sama se ostatně narodila dvěma migrantům, otec pochází z Jamajky a matka byla Indka.

    Nepochybně především právě proto si ji Biden jako svou viceprezidentku zvolil. Nijak se totiž netajil tím, že bude chtít za svého pobočníka ženu z etnické menšiny, která mu podporu menšin zajistí.

    Kamala Harrisová byla skvělým tahem. Ačkoliv během demokratických primárek, v nichž o kandidaturu na amerického prezidenta soupeřila právě s Bidenem, pohořela a nesehnala dostatek hlasů, její popularita začala znatelně stoupat po smrti Afroameričana George Floyda.

    Nový prezident Joe Biden, jeho manželka Jill, nově zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová, její manžel Doug Emhoff a americký senátor Roy Blunt s manželkou Abigail před inaugurací

    Trump ji ostatně v minulosti nešetřil, označil ji třeba za „nejpodlejší, nejhroznější a nejnezdvořilejší členku Senátu“, a když vzdala svůj boj o prezidentskou kandidaturu, veřejně se jí vysmál.

    Pikantní ovšem je, že během primárek si vjela Kamala do vlasů i se samotným Bidenem. I když „vjela“ je poměrně slabé slovo, během jedné z debat ho grilovala takovým způsobem, že se chvíli spekulovalo o jeho konci.

    Vyčítala mu především to, že v minulosti tvrdě bojoval proti politice přepravy studentů do škol ve snaze diverzifikovat jejich rasové složení. A že spolupracoval se senátory, kteří svou politiku postavili na rasové segregaci v zemi.

    Nakonec si ale Biden s Harrisovou plácli a oba si vzájemnou spolupráci pochvalují. Předpokladem je ostatně i skvělý vztah, který Kamala měla s Bidenovým zesnulým synem Beauem.

    Podle odborníků navíc Kamala Harrisová skutečně výrazně přispěla k Bidenově výhře ve volbách. Spekuluje se i o tom, že ve skutečnosti je právě ona hlavní postavou celé administrativy a že si z ní demokraté pomalu pěstují silnou prezidentskou kandidátku do dalších voleb.

    Pravda je, že několik rozhodnutí, které stihl Biden během pár hodin v Bílém domě vydat, vypadá jako z jejího pera. Třeba okamžité zastavení výstavby zdi na hranicích s Mexikem či zrušení zákazu cestování občanů z převážné muslimských zemí do USA.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 8:10 sobota 22. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      42
    • Super
      17
    • Cože
      15
    • Tvl
      15
    • Haha
      14
    • Sladký
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...