Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Glosa: Kalousek skončil. Bude se nám stýskat?

    Miroslav Kalousek, jeden z nejdéle sloužících politiků, se definitivně poroučí z vrcholové politiky. Antibabišovská kampaň nezabrala, ale chyby se staly už dříve.

    Kalousek po celé čtyři roky patřil k nejhlasitějším kritikům Andreje Babiše. Zjednodušeně řečeno by se dalo říct, že Antibabiš byl hlavní Kalouskův program. Ale ne jediný.

    Jako jeden z mála byl proevropský, protiruský, vymezoval se proti prezidentu Zemanovi. To nejsou zrovna témata, která by u většiny lidí nějak pozitivně rezonovala, samozřejmě když nepočítáme městské liberály a intelektuály.

    Jenže právě tenhle elektorát Kalouskovi utekl k Pirátům a mnohem svěžeji působícím Starostům. A to přesto, že v Topce byli kromě knížete Schwarzenberga, který už je tak nějak za zenitem, například i populista sociálních sítí Dominik Feri nebo feministicky půvabná Markéta Pekarová Adamová.

    Právě tihle mladí zdatně sekundovali Kalouskovi ve volební kampani a velmi dlouho to vypadalo, že Topka se do parlamentu dostane, byť na žádný velký úspěch to nevypadalo. Jenže k překvapení všech Kalousek neuspěl. Ubohých 5,3 procenta je nejhorší výsledek v historii strany, Topka si za sedm let nechala vyluxovat přes půl milionu voličů!

    Kalousek a jeho družina totiž až příliš spoléhali na sílu svých voličů. Poměrně pozdě si uvědomili, že Piráti a Starostové jim odčerpají hlasy a že to ve výsledku může potopit nejen je, ale možná všechny tři strany.

    Výsledek ukázal, že nakonec hlavní skupinu voličů uzmuli Kalouskovi právě Piráti, kteří zaznamenali obrovský úspěch.

    Kalousek byl vždy pro mnoho voličů symbolem všech možných zlodějin, seděl v mnoha vládách, v té poslední navíc vystupoval poměrně antisociálně, vzpomeňme na šílenou a zbabranou reformu vyplácení sociálních dávek. Voliči mají dlouhou paměť a nezapomněli, co vše Kalousek v minulosti udělal. Samozřejmě mnoho z toho, co na něm ulpělo, byly možná domněnky a smyšlenky, ale Kalousek ani nikdy příliš aktivně neusiloval o zlepšení své pověsti. Ano, padáky ani jiné problémy se neprokázaly, nebyl nikdy obviněn ani souzen, ale přesto občas působil, jako by se ho jeho minulost vůbec netýkala.

    Místo toho napřel své síly k vytrvalé kritice Andreje Babiše a byl nejviditelnější postavou opozice. Jenže s výsledkem ANO je jasné, že celý tento koncept selhal. Kalouska voliči odmítli, zatímco Babiš drtivě zvítězil.

    Miroslav Kalousek se s tím tedy nepáral.

    Miroslav Kalousek nejspíš musí zpytovat svědomí, proč dopustil rozpad koalice se Starosty. Společně by v parlamentu měli přes deset procent, ovšem Starostové se pak nedohodli ani s lidovci a vydali se vlastní cestou. Kalousek ale nic nepochopil. Nabodl se na Bursíkovy vidle, když poslal do voleb nevolitelná jména jako dokumentaristku Olgu Sommerovou nebo exministryni Džamilu Stehlíkovou.

    Dál mával tibetskou vlajkou a jeho reinkarnace v „lidskoprávníka“ a nositele odkazu Václava Havla mohl spolknout jenom někdo, kdo posledních dvacet let nežil v Česku. Možná i proto bude lepší, aby se Kalousek dál nepodílel na vrcholové politice.

    Byl na hlavu poražen a s ním i jeho strana a při dalším pobytu v parlamentu ovládaném hnutím ANO bude jen horko těžko hledat novou strategii. Po jeho odchodu z čela strany, který byl jistě nezbytný, zůstává jedna důležitá otázka: Co bude s TOP 09 bez Kalouska?!

    Obávám se, že vůbec NIC smysluplného.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:06 středa 21. února 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      162
    • Trapas
      18
    • Haha
      17
    • Tvl
      17
    • Cože
      8
    • Sladký
      5