Šokující video: Afghánec prchající před Tálibánem bezvládně vlál na křídle letadla

Mimořádně chaotická situace nastala na letišti v Kábulu, odkud se afghánští civilisté zoufale snaží prchnout před Tálibánem. Na sociálních sítích se objevila řada videí, jak lidé šplhají po startujících letadlech a chtějí se na nich dostat pryč ze země. To se pochopitelně rovná téměř jisté smrti. Jeden ze záběrů ukazuje, jak to na konstrukci letadla za plné rychlosti vypadá.

Záběry z kábulského letiště ukazují mnohonásobně přeplněná americká letadla i Afghánce, kteří se snaží „svézt“ alespoň na jejich křídlech či kdekoliv jinde na konstrukci.

Výsledkem je ovšem většinou tragédie. Twitterový kanál Kurdistan News 24 zveřejnil videa, kterak lidé ze startujících letounů padají z výšky již několika stovek metrů.

O těch, kteří se při startu na letadle udrží, se jako o šťastlivcích mluvit nedá. Na záběru, který se na sociálních sítích objevil v úterý ráno, je vidět, jak to za plné rychlosti na vnější straně letadla vypadá.

Na vojenském speciálu je zavěšen člověk, vítr s ním cloumá neuvěřitelným způsobem a jen těžko lze poznat, zda se na letadle ještě drží sám, nebo je na něm zavěšen a nachází se v bezvědomí (video v hlavičce článku).

Do Kábulu i nadále míří další a další vojenské speciály, mezi nimi i v pořadí již druhý český. Ten by měl po pracovnících ambasády a jejich rodinách dopravit do Česka konečně i tlumočníky, kteří pomáhali české armádě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:14 středa 15. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 17
  • 7
  • 7
  • 5
  • 5