Kde svět už není v pořádku: Vadí Trudeau jako Arab, americká Tvář je k smíchu

Zbláznili se snad za oceánem? Kanadský premiér Justin Trudeau je popotahován za osmnáct let starou fotku, na které je převlečen za Araba a má obličej natřený černou barvou. Korunku tomu nasadil on sám, když se teď za údajně rasistickou fotku kaje. Jaký poprask by asi v Kanadě či Americe způsobila česká obdoba show Tvoje tvář má známý hlas? Asi pořádný, jejich verze byla dokonce pečlivě nalosována tak, aby pokaždé černoch hrál černocha a běloch bělocha!

Kauza kanadského premiéra se zdá být kompletně postavená na hlavu. Justin Trudeau je vláčen především liberálními médii za fotku z roku 2001, na níž je v převleku za Aladina, a to dokonce tak věrohodně, že má obličej natřený černou barvou.

Co na tom, že jde o fotografii pořízenou na večírku s arabskou tematikou, navíc v době, kdy ještě svět nebyl pohlcen hysterií korektnosti a vyrazit na karneval za člověka jiné barvy bylo úplně normální. Trudeau byl označen za rasistu, řeší se pokles jeho preferencí, opozice se mu vozí po zádech, a co je úplně nejhorší, on sám sklopil uši a horečně teď lituje toho, že něco takového udělal.

Je v pořádku, že zrovna z takové, navíc skoro dvacet let staré záležitosti je celosvětová událost? Vždyť dnes se v mnoha zemích po světě, zejména v Evropě, těší přízni show Your Face Sounds Familiar, v české verzi pojmenovaná Tvoje tvář má známý hlas.

Fotografie pochází z ročenky elitní soukromé školy West Point Grey Academy, kde současný kanadský premiér působil před vstupem do politiky.

Co by asi za oceánem řekli na to, že se nám tu hvězdy showbyznysu natírají načerno úplně běžně a že se tu fanoušci smějí a aplaudují třeba Petru Rychlému předělanému na jazzmana Louise Armstronga nebo Romanu Vojtkovi imitujícímu slepého klavíristu Raye Charlese?

Dost možná o tom nemají nejmenší tušení, jinak by nemohli nechat českou verzi a spoustu dalších bez odezvy.

Leona Machálková jako Whoopi Goldbergová v show Tvoje tvář má známý hlas

Podívali jsme se, zda úspěšnou show původem ze Španělska převzali v Americe také. A je znát, že pro ně stylizování celebrit do podoby slavných tmavé pleti platí opravdu za věc nepřípustnou.

Kanada, jejíž je kritizovaný Justin Trudeau premiérem, soutěž vůbec nikdy nevysílala. Ve Spojených státech se k tomu odhodlali jedinkrát, a to v roce 2014. A hodně pikantní je, jak elegantně se podle nich rasistickému scénáři vyhnuli.

Kanadský premiér Justin Trudeau

Soutěžících bylo pět, šlo vesměs o (v Evropě) neznámé osobnosti. Tři z nich byli běloši, dva černoši. A ani jedinkrát se nestalo, aby běloch imitoval černocha nebo naopak černoch bělocha. 

Až na jednu výjimku, to když černošská herečka China Anne McClainová ztvárnila Michaela Jacksona. Tvůrci to ale vyřešili šalamounsky. McClainová hrála Jacksona jako malého chlapce, tedy v podobě, když ještě vypadal jako černoch.

Naštěstí můžeme říct, že tady je svět ještě v pořádku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:24 pátek 17. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 48
  • 40
  • 33
  • 33
  • 33
  • 32