Slovák, který ubil k smrti Filipínce: Holduje alkoholu a zřejmě je rasista!

Slovenskem otřásl případ brutálního napadení v centru Bratislavy, po němž zemřel Filipínec Henry. Osmadvacetiletý Juraj H. ho brutálně zkopal za to, že se zastal svých kolegyň, které útočník obtěžoval a jednu z nich chtěl dokonce zatáhnout do taxíku. Když navíc Juraj Henrymu uštědřil smrtelný kopanec do obličeje, opřel si nohu o jeho bezvládné tělo a vyfotil se s ním jako s trofejí. Co je brutální útočník zač? Svalovec, který holduje alkoholu, a zřejmě i rasista!

Jeho brutalita jako by neznala hranic. Osmadvacetiletý Juraj z Dunajské Stredy obtěžoval přímo v centru Bratislavy kolemjdoucí ženy, přičemž jednu z nich se měl snažit zatáhnout do taxíku. Když se pak obětí zastal jejich kolega, vysloužil si tím nakládačku. Jenže ne jen tak ledajakou.

Filipínce Henryho Juraj nejprve napadl pěstí. Vzhledem k obrovské fyzické převaze skončil šestatřicetiletý muž, který v Bratislavě pracoval pro IT společnost, po první ráně na zemi. To ale agresorovi nestačilo, Henryho vší silou ještě nakopl rovnou do obličeje. Když se potom bezvládně sesunul k zemi, Juraj si na něj položil nohu a pořídil si s ním fotografii jako s trofejí.

Juraje policisté zadrželi, vzápětí však byl propuštěn. Když ale Henry o pět dní později zraněním podlehl a o případ se začala zajímat veřejnost, útočník znovu stanul před soudem, který ho po hodinovém jednání poslal do vazby. Hrozí mu až 12 let odnětí svobody.

Svalovec a alkoholik

Sociální sítě o Jurajovi leccos prozrazují. Jeho Facebook i Instagram zdobí desítky fotek z posilovny, na nichž s hrdinským výrazem nesmlouvavého drsňáka zatíná svaly.

Juraj H. se v posilovně fotí rád.

Při pohledu na většinu fotografií lze pochybovat o tom, že ke svojí výbavě Juraj přišel přirozenou cestou. Naopak je spíš chodící reklamou na steroidy.

Juraj je navíc zřejmě zdatný i v bojových sportech, což ostatně dokázal už při napadení Filipínce Henryho. Před pěti lety, tedy když mu bylo 23 let, se na Facebooku pochlubil prý vůbec první knihou, kterou si kdy v životě koupil – životopisem nejznámějšího boxera na světě Muhammada Aliho.

Juraj se rád svými svaly chlubí rád.

Kromě toho, že rád sportuje a cvičí, má osmadvacetiletý muž ještě jeden velký koníček. Tuze rád holduje alkoholu. Když se totiž zrovna nezvěčňuje v posilovně, většinou se chlubí tím, jakou flašku si nakoupil na večerní párty s kamarády.

Je rasistou?

Slovenská média začala spekulovat o tom, zda brutální útok na Henryho nebyl rasově motivovaným činem. Nasvědčovat by tomu mohlo i focení se s Filipíncem jako s trofejí.

Chování Juraje na sociálních sítích by tomu skutečně mohlo napovídat. K jedné z fotografií, na níž se mimochodem chlubí zásobou ruských vodek a plechovek piva, totiž přidal všeříkající příspěvek „white power“, což je oblíbené heslo rasistů.

Popisek „white power“ by o Jurajově rasismu mohl leccos vypovídat.

Na jiné fotografii zase Juraj, zjevně v muzeu, zvěčnil typický oblek rasistické organizace Ku-klux-klan. Tu zase doplnil obdivným popiskem „Ku-klux-klan outfit not bad“, tedy že oblek Ku-klux-klanu není špatný.

Oblek Ku-klux-klanu se Jurajovi líbí.

Některé příspěvky ovšem hovoří pro změnu opačně. Juraj například rád sdílí písničky černošských umělců a velmi obdivuje slovenského rapera Rytmuse, který se hrdě hlásí ke svému romskému původu. Bez povšimnutí nelze nechat ani fotku, na níž pózuje s černošským kamarádem. 

Je Slovák Juraj rasistou? Na jedné fotce pózuje s exotickými kamarády.

Pozadí celého činu teď bude prověřovat slovenská policie. Pokud by se rasový podtext potvrdil, hrozil by brutálnímu agresorovi Jurajovi vyšší trest.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:57 pátek 5. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 11
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7