Došlo i na Junckera, vrchní eurobyrokrat musí před soud! Zapletl se v podvodu

Předsedu Evropské komise a vrchního eurobyrokrata dostihl problematický škraloup z minulosti, kdy ještě vykonával funkci předsedy vlády Lucemburska. Soud obnovil vyšetřování Junckerových úředníků v případu údajně nezákonných odposlechů a zfalšování jejich přepisu tak, aby z kauzy tehdejší lucemburský premiér vyšel bez úhony. Ten se vyšetřování dlouhodobě vyhýbá.

Jean-Claude Juncker čelí obviněním, že jeho spolupracovníci vědomě pod přísahou předložili soudu upravené informace v případu povolení nezákonných odposlechů. Šlo o telefonát se šéfem lucemburských zpravodajských služeb z doby před 10 lety. To byl ještě předsedou vlády. Středobodem obvinění je přepis nahrávky telefonátu pořízeného mikrofonem v náramkových hodinkách! Jak z Jamese Bonda!

Přepis hovoru mezi Junckerem a tehdejším šéfem lucemburské zpravodajské služby Marcem Millem byl úřadům dodán neúplný za účelem krýt současného předsedu Evropské komise, aby nebyl obviněn ze souhlasu s nelegálními odposlechy. Lhát měli Junckerovi lidé i o 5 let později, když probíhalo další kolo vyšetřování v parlamentu a u soudu. Právě v těchto dnech informuje britský deník The Times o tom, že celý případ míří znovu k prošetření, což oznámil vyšetřující soudce Eric Schammo.

To Junckerovi vůbec nehraje do karet, protože se dosud výslechům takticky vyhýbal a navíc EU není v ideálním období. Při jednom z dřívějších výslechů, kde figuroval jako svědek, jakýkoliv souhlas s odposlechy popřel. Situace v lucemburských zpravodajských službách vedla k rozpadu Junckerovy koaliční vlády. Následně byl skandálem pošpiněný premiér přeneseně řečeno „uklizen“ do Europalamentu, kde vládne dodnes.

Podle zprávy o výslechu svědků prý Juncker prohlásil, že si na žádný telefonát s Marcem Millem, při němž by v naléhavých případech povolil ilegální odposlechy, nevzpomíná. O jeho loajalitě k podřízeným svědčí i rozhořčená kritika jednoho z obžalovaných úředníků, když komentoval předchozí odložení vyšetřování na základě Junckerovy nespolupráce.

„Člověk by řekl, že to Juncker bude brát vážně, koneckonců je to záležitost, proč musel v roce 2013 odstoupit z vlády a přišly předčasné volby. Jsem si jist, že když mohl přijet do Lucemburska debatovat se studenty o budoucnosti EU, mohl by si najít dvě hodiny času na účast u soudu během jednoho z osmi navrhovaných termínů,“ zlobí se jeho bývalý podřízený Frank Schneider.

Juncker se k obnovení vyšetřování dosud nevyjádřil, pouze zareagoval mluvčí Evropské komise s ujištěním: „Je velmi ochotný v případu svědčit, ale současně je prezidentem Evropské komise, takže musíme najít termín, který vyhovuje v rámci jeho povinností.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:02 čtvrtek 12. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 25
  • 14
  • 10
  • 10
  • 4