Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proměny Juliana Assange: Od futuristického albína k da Vincimu a stylu válečných zločinců

    Julian Assange a jeho proměna | foto: koláž Expres.cz

    Není to zase tak dlouho, co byl svět okouzlen odvážným hackerem a programátorem, jenž se postaral o mezinárodní a ostře sledovaný rozruch, který měla na starosti stránka WikiLeaks. Z Juliana Assange se pro mnohé stal hrdina, jenž 11. dubna skončil v policejních poutech. A z velvyslanectví vyšel někdo úplně cizí.

    Julian Assange (47) byl 11. dubna zadržen britskou policií přímo v budově velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, kde měl Assange od roku 2012 udělen politický azyl a v roce 2017 mu bylo uděleno ekvádorské občanství.

    To mu ale prezident Ekvádoru Lenín Moreno nyní opět odebral a stejně tak mu zrušil politický azyl, a to z důvodů blíže nespecifikovaných.

    Moreno nastoupil do funkce hlavy státu v roce 2017 a Assange opakovaně nazýval „zděděným problémem“, navíc server WikiLeaks, jejž Assange spoluzaložil, má mít údajně informace o tom, že Morenův bratr odklání peníze do daňových rájů.

    Prezident Moreno a velvyslanec Ekvádorské republiky ve Velké Británii tvrdí, že Julian Assange opakovaně porušoval dobré chování na velvyslanectví a choval se neuctivě a nevhodně k zaměstnancům. Morenův argument pro vydání Assange z budovy ambasády zněl tak, že není potřeba dále porušovat mezinárodní právo.

    Julian Assange bydlel v Londýně na ekvádorském velvyslanectví od roku 2012.

    Assange, programátor, novinář, ale také bývalý hacker, původem z Austrálie, je žádán v několika zemích světa. Ve Švédsku je stíhán za podezření ze znásilnění, ve Spojených státech by si s ním zase rádi promluvili ohledně jeho serveru WikiLeaks, kam byly umístěny mimo jiné i tajné vládní materiály.

    K těm má veřejnost rozporuplný vztah.

    Zatímco ta laická samozřejmě kvituje uniklé informace, které jí podávají obraz o nejedné špinavosti, kterých se vlády dopouštějí, ústavní činitelé zase volají po potrestání Assange, neboť právo na informace může ohrozit bezpečnost státu.

    Jeho hlavu, a to doslova, žádají někteří kanadští a američtí politici, Assange ale podle dohody nemůže být ani po zatčení z 11. dubna vydán do zemí, kde by mu mohl hrozit trest smrti. Jeho zatčení na ekvádorské ambasádě se ale stalo předmětem zájmu všech hlavních médií a i široké veřejnosti zejména proto, že Assange byl po velmi dlouhé době spatřen na veřejnosti a nebyl k poznání.

    11.dubna 2019 v 11:45, příspěvek archivován: 12.dubna 2019 v 13:34

    VIDEO: BREAK: Full @Ruptly video of WikiLeaks founder Julian Assange?s arrest by British police this morning https://t.co/tdBw1Kbpxn

    Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

    BREAK: Full @Ruptly video of WikiLeaks founder Julian Assange’s arrest by British police this morning https://t.co/tdBw1Kbpxn

    Z budovy vyšel v doprovodu londýnské policie muž, který na 47 let vypadal až příliš staře a neměl nic společného s tím jiskřivým odvážným blonďákem, jehož softwaru se bál celý svět. Vypadal velice sešle a snad až zlomeně, nechal si narůst velký bílý vous, bílé dlouhé vlasy má na zátylku do drdolu a při pohledu na něj si člověk ihned vzpomněl na olejomalby italského renesančního malíře Tiziana nebo na autoportréty geniálního Leonarda da Vinciho.

    Julian Assange je vlečen z budovy ambasády.

    Ostatně i záběr, jak Assange sedí za okny policejního antonu, připomíná spíše renesanční obraz než fotografii z roku 2019.

    Julian Assange v oknech policejního antonu vypadá spíš jako olejomalba od...

    Portrét milánského arcibiskupa Filippa Archinta od italského malíře Tiziana

    Video, které obletělo svět, ukazuje, jak policisté Assange přímo vlečou, evidentně se mu nechce budovu opustit. Assange navíc vykazuje odpor a křičí, že je to nespravedlnost, a vyzývá své podporovatele k protestu.

    Svým vzhledem, kdy vypadá spíše jako sešlý stařec, připomíná také jiné nechvalně proslulé postavy novodobé historie, které skryly svůj vzhled za plnovous a dlouhé vlasy. Dlouho se takto „vystajlován“ schovával před spravedlností Radovan Karadžič (73), bosenskosrbský politik a vůdce, jenž byl Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii byl odsouzen v roce 2019 na doživotí za celkem jedenáct válečných zločinů v bývalé Jugoslávii, především za masakr v Srebrenici.

    Když Karadžiče v roce 2008 srbská policie našla, pracoval pod falešnou identitou jako lékař v soukromé nemocnici v Bělehradě.

    Radovan Karadžič ze sebe po útěku dělal lékaře.

    Radovan Karadžič v Haagu před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii. Za svoje válečné zločiny dostal nejprve čtyřicet let, v březnu 2019 mu odvolací haagský soud zpřísnil trest na doživotí. Karadžič se dopustil celkem jedenácti válečných zločinů, nejtěžším byl masakr v Srebrenici, kde nechal povraždit na osm tisíc muslimských Bosňanů: všechny muže, starce a chlapce. Masakr vedl generál Karadžičovy armády Ratko Mladič, u stejného tribunálu dostal Mladič doživotí.

    Podobně na tom byl i jiný válečný zločinec, Saddám Husajn (†69), bývalý prezident Iráku, jenž se po svém svržení v roce 2003 ukrýval v díře v zemi. Když ho američtí vojáci v roce 2006 našli a vytáhli na světlo boží, měl tento jindy upravený a úhledný Iráčan obří plnovous a nezkrocené dlouhé vlasy, skoro jako by se jeden díval na starší verzi Rasputina.

    Hussajn skončil s trestem smrti provazem a poprava byla vykonána před kamerami 30. prosince 2006, viděly ji miliony lidí.

    Saddám Husajn byl obviněn z válečných zločinů, genocidy a násilí na vlastním obyvatelstvu. Po svém svrhnutí se skrýval v díře v zemi, kde ho vojáci našli v roce 2006, byl odsouzen k trestu smrti provazem.

    Julian Assange sice není z těch zločinců, kteří by páchali neodpustitelné hříchy, za něž by musel platit životem, ale zpustlost jeho vzhledu by mohla svědčit o tom, že zlomil hůl nad svým osudem a rezignoval na svůj veřejný obraz.

    Australskému programátorovi nyní hrozí prozatím jen jeden rok odnětí svobody, a to za vyhýbání se soudu. Stále mu ale hrozí vydání do Spojených států amerických. Tam by ho čekalo podstatně horší přivítání a pravděpodobně i delší vězení. Za zveřejňování informací o korupci, porušování lidských práv a o válečných zločinech (WikiLeaks v minulosti zveřejnily i armádní dokumenty z válek v Afghánistánu a Iráku, také data z amerických bank z doby, kdy vrcholila finanční krize) by si ale spíš podle některých zasloužil Nobelovu cenu za mír, na kterou byl už jednou nominován v roce 2011.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:19 sobota 10. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      22
    • Tvl
      20
    • Sladký
      16
    • Super
      12
    • Haha
      12
    • Cože
      10