Jsme nejhorší v EU: Nárůst počtu případů covidu-19 v ČR stoupl na rekordních 4457

Začíná to být smutnou každodenní realitou v Česku. I dnes je nárůst počtu případů nemoci covid-19 rekordních: 4457. Předchozí rekord z pátku tak překonal skoro o 700 případů. Od březnového začátku epidemie tak již bylo v zemi potvrzeno přes 90 tisíc případů nákazy. V úterý také přibylo dalších 13 úmrtí lidí nakažených koronavirem na celkových 794.

Více než polovina nakažených se již z nemoci vyléčila. Lidí aktuálně trpících covidem-19 je 40 440. U většiny nemocných má covid-19 lehký průběh, v nemocnicích je nyní zhruba 3,8 procenta z aktuálně nemocných.

Hospitalizovaných ale v poslední době rychle přibývá. Podle posledních údajů ministerstva k pondělku vzrostl počet lidí s covidem-19 v nemocnicích jen od minulého pondělí o dvě třetiny na 1387. Ještě výrazněji stouplo množství hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu, a to o tři čtvrtiny na 326.

Podobný skokový nárůst se v posledních týdnech objevuje také v počtech zemřelých lidí nakažených koronavirem. Jen od začátku minulého týdne se zvýšil počet úmrtí o více než čtvrtinu na úterních téměř osm stovek.

Výrazně v uplynulých dnech stoupal rovněž podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu provedených testů. V neděli dosáhl rekordních 23,74 procenta. V pondělí sice klesl na 17,77 procenta, i přes pokles to ale byl druhý největší podíl nakažených na počtu testů od začátku epidemie. Údaje o podílu za úterý zveřejní ministerstvo až dnes večer.

Za vyšším podílem pozitivních testů je pokles trasování kontaktů krajskými hygienickými stanicemi, napsal v pondělí na Twitteru ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch, který vede laboratorní skupinu Ministerstva zdravotnictví. Více lidí než hygienici posílají podle něj na testy praktičtí lékaři, které nakažení vyhledají už kvůli začínajícím příznakům nemoci. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je za vyšším podílem nakažených na počtu testů také úbytek testů samoplátců.

Nejvíce se nyní covid-19 šíří na Uherskohradišťsku, kde se za posledních sedm dní objevilo asi 392 nových případů nemoci v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Více než tři stovky nově nakažených za týden byly zaznamenány také na Náchodsku a Liberecku, kde se objevilo shodně asi 306 případů nemoci na 100 tisíc obyvatel.

Celkové tempo růstu nákazy covidem-19 v Česku značně zrychluje. Zatímco hranice prvních 10 tisíc nemocných padla až za 3,5 měsíce od začátku epidemie, dalších 10 tisíc přibylo jen za dva měsíce. K dosažení hranice 30 tisíc prokázaných nákaz už stačily pouze tři týdny a nyní počet nakažených roste v řádu tisíců denně. Na posledních 10 tisíc potvrzených případů tak stačily tři dny.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula už včera pohrozil, že pokud lidé v Česku nebudou respektovat současná protikoronavirová opatření, vláda bude muset přitvrdit. Zatím podle něj není důvod uzavírat společnost, jak se to děje v Izraeli či v Madridu, dodal.

Co není, může zítra být. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:13 čtvrtek 4. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 19
  • 18
  • 16
  • 14
  • 13