Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Síkela chtěl, abyste šetřili a nesvítili přes den: Podívejte se na denní světelnou show na ministerstvech

    Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela vyzval k šetření energie. Po lidech mimo jiné chce, aby zbytečně nesvítili. Na ministerstvech si však jeho slova příliš k srdci neberou. | foto: Pavel Dvořák, Tilen Vajt

    Pořádné emoce rozvířil před několika dny ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Občany vyzval, aby v boji za energetickou nezávislost začali co nejvíce šetřit, mimo jiné zhasínali světlo a zvážili, zda jim nestačí sluneční svit. Už v tu chvíli mu lidé začali posílat fotografie, jak šéf senátu Miloš Vystrčil vede debatu pod rozzářeným lustrem, a vzkazovali mu, ať si nejprve srovná do latě kolegy z pětikoalice. Expres se zajel podívat, jak to se zhasínáním světla vypadá pro změnu na ministerstvech.

    „Nezapomínejte zhasínat světla,“ píše se v jednom bodu Síkelovy výzvy.

    „Zvažte, zda na osvětlení místnosti nepostačí sluneční svit,“ nabádá jiný řádek.

    Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela radí šetřit a nesvítit během dne. A...

    Expres.cz vyrazil obhlédnout jednotlivé vládní resorty a podívat se na to, jak si apel ministra práce vzaly k srdci. Všude byl k vidění prakticky stejný výjev: Na recepcích za bílého dne naplno svítily zářivky a lustry.

    Rozzářené Ministerstvo financí

    Příkladem za vše budiž ozářené Ministerstvo financí, kde jsou modrou barvou krásně podsvícené i turnikety.

    Rozzářené Ministerstvo financí

    Změť zářivek na Ministerstvu vnitra zase vypadá jako světelná show na tradičním a Pražany velice oblíbeném festivalu Signal.

    Recepce na Ministerstvu vnitra je důkladně prozářená.

    Na vnitru dokonce myslí i na řidiče. Osvícený je tam za dne i vjezd do garáží. 

    Na Ministerstvu vnitra se řidiči nemusí tmy bát.

    Na vnitru se podle toho, co Expres zjistil od pracovnice tiskového odboru Hany Malé, zatím řeší hlavně klimatizace. 

    „Objekty ministerstva jsou vytápěny na teplotu stanovenou nařízením vlády. Kancelářské prostory se vytápí na 20 stupňů, další prostory podle jejich určení. Při vytápění objektů ministerstva se budeme v nastávající topné sezoně řídit platnou legislativou. V případě, že dojde k její úpravě (snížení minimální teploty), přistoupíme ke snížení teploty při vytápění kancelářských prostor,“ sdělila nám s tím, že centrální klimatizaci je nutné používat vzhledem k tomu, že v nich kvůli konstrukci nejde větrat.

    Osvětlení objektu je podle Malé řešeno v souladu s nařízením vlády. Resort prý v tuto chvíli připravuje směrnici k úsporám energií v rámci všech objektů.

    Vedle silně prosvícených recepcí či chodeb je také na mnoha ministerstvech vidět, že se na plné pecky svítí i v kancelářích. To platí i pro Síkelovo Ministerstvo průmyslu a obchodu na snímku níže.

    Rozsvícené kanceláře nejsou ojedinělým jevem.

    Expres kontaktoval mluvčího Vojtěcha Srnku. Ten se nechal slyšet, že resort ve skutečnosti přijal celou řadu opatření, jak energii šetřit.

    „Už začátkem roku jsme přistoupili k následujícím úsporným opatřením: Snížení teploty v kanceláří o 1,5 až 2 stupně, snížení teploty na chodbách a na sociálních zařízeních o 3 stupně, zvýšení útlumů o víkendu a v noci, výměna úsporných svítidel v kopuli, instalace automatických stmívačů a pohybových čidel u osvětlení na chodbách a schodištích,“ vyjmenoval nám Srnka.

    „Tato opatření nám v budově Na Františku ve srovnání s minulým rokem pomohla snížit spotřebu plynu o 24 procent a snížení spotřeby elektřiny o 20 procent. Stala se také základem úsporného manuálu pro veřejné budovy, který v červnu projednala vláda,“ dodal.

    Takto se svítí na Ministerstvu zdravotnictví.

    Úsporná opatření přijalo také Ministerstvo zdravotnictví, na které jsme se obrátili.

    „Ministerstvo již v únoru tohoto roku oslovilo zaměstnance s výzvou k šetrnému hospodaření s energiemi v rámci provozu budovy jakožto součásti obecné snahy měnit chování společnosti v souladu s doporučeními v oblasti trvale udržitelného rozvoje a v reakci na významné zvýšení cen energií. Součástí této výzvy je edukace zaměstnanců v oblasti úspory tepla, elektrické energie a vody,“ řekl nám tiskový mluvčí Ondřej Jakob.

    „Ministerstvo zdravotnictví si dále dalo za cíl v tomto roce vyměnit a repasovat všechna okna v budově Ministerstva zdravotnictví za energeticky úspornější, vyměnit topné zdroje v kotelně za úspornější a vyměnit všechna svítidla v budově za LED světla. Tyto všechny akce uspoří již v letošním roce nemalé náklady na elektřinu a plyn. V dalších letech očekáváme úsporu v řádu 20 procent a vyšší,“ dodal.

    Relativně hodně prosvícený je kromě ministerstev také pražský magistrát, kde nonstop běží světla třeba i na toaletách.

    Spousty světla je i na pražském magistrátu.

    V galerii se podívejte na to, jak se s šetřením světla popasovali na jednotlivých resortech, a posuďte, zda se náhodou někde nesvítí tak trochu pánu bohu do oken!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 28. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      135
    • Haha
      19
    • Super
      8
    • Tvl
      7
    • Cože
      1
    • Sladký
      1