Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Spoluhráči plakali nad Šuralovou rakví. „Alláh s tebou,“ vzkazují fanoušci

    Tragická smrt fotbalisty Josefa Šurala nezasáhla zdaleka jen české fanoušky. Po tátovi dvou malých dcer truchlí i v Turecku, a to dokonce tak, že se v kondolování jeho rodině spojili i jinak hluboce znepřátelení příznivci několika tamních klubů. Šuralovi a jeho rodině většinou dodávají podporu slovy, že při nich stojí Alláh. Jak také informuje jeden z tureckých serverů, na všech fotbalových stadionech se za tragicky zesnulého hráče bude držet minuta ticha. S fotbalistou už se také rozloučili spoluhráči z Alanyasporu, kteří ronili slzy nad jeho rakví.

    Zpráva o smrti bývalého sparťanského kapitána Josefa Šurala zasáhla jak Česko, tak i Turecko. Právě tam totiž Šural v lednu přestoupil a nastupoval za prvoligový Alanyaspor. Šural zemřel při dopravní nehodě ve chvíli, kdy se s několika spoluhráči vracel z venkovního utkání proti Kayserisporu.

    Jeho smrt v Turecku dokonce spojila i velkou řadu fanoušků jednotlivých klubů. Mezi těmi jinak panují hodně napjaté vztahy, například v Istanbulu není nijak neobvyklé, že vám ve stánku při nákupu dresů jednoho ze dvou místních klubů, Galatasaraye či Besiktase, na mapce ukážou, kam není radno v klubových barvách chodit. Případy pobodání nožem kvůli fotbalové nenávisti tu totiž nejsou nijak neobvyklé.

    Například pod statusem, v němž Šuralův klub tragickou událost oznamoval, se objevily stovky komentářů. Lidé v nich často píší, kterému tureckému týmu fandí, aby vzápětí pozůstalým po českém záložníkovi vyjádřili upřímnou soustrast s tím, že jde rivalita v tuto chvíli stranou. Spousta Turků také vzkazuje, že se o Šuralovu duši nyní postará jejich bůh, tedy Alláh.

    „Odpočívej s Alláhem,“ vzkazuje třeba fanoušek Tahsin. „Jako fanda Trabzonsporu jsem s vámi. Kéž Alláh dodá trpělivost vám i jeho rodině,“ vzkázal konkurenčnímu klubu další fanda. Alláhovo jméno se objevuje v drtivé většině kondolencí.

    Josef Šural byl z přestupu do Turecka nadšený.

    Vzdát Šuralovi úctu budou mít fanoušci možnost ještě i na stadionech, společně se všemi hráči turecké Superligy. Server Milliyet.com.tr totiž informoval, že se před každým zápasem hraným v následujícím týdnu bude držet minuta ticha.

    S českým fotbalistou už se také rozloučili jeho spoluhráči z Alanyasporu. Klub uspořádal pietu nad jeho rakví, které se zúčastnil dokonce i turecký ministr zahraničí nebo Šuralův kamarád a spoluhráč z reprezentace Ondřej Čelůstka, který hraje za klub Antalyaspor.

    S Josefem Šuralem se rozloučili spoluhráči z Turecka i tamní ministr zahraničí.

    „Nikdy na tebe nezapomeneme,“ vyslal klub jasný vzkaz. Většina hráčů nad rakví neskrývala slzy.

    Smutní i Casillas

    Na bývalého kapitána Sparty vzpomíná spousta fotbalistů jak v Česku, tak i po světě. Bez ohledu na to, zda byl jejich soupeřem, či spoluhráčem.

    „Černý den českého fotbalu... Na můj jediný gól v repre jsi nahrál TY... Odpočívej v pokoji a rodině mnoho sil...,“ vzkázala například plzeňská ikona David Limberský.

    Sparta, se kterou je Šural neodmyslitelně spjat, vyjádřila upřímnou soustrast rodině. Kromě toho také oznámila, že u stadionu na Letné vzniklo pietní místo, u něhož fanoušci zapalují svíčky.

    Na Josefa Šurala vzpomíná celý fotbalový svět.

    K pietě se přidali dokonce i zástupci největšího rivala Letenských, Slavie. Ti před stadion položili památeční věnec.

    Slavia poslala před stadion Sparty vlastní věnec.

    Smrt českého fotbalisty kromě toho zasáhla i fotbalové legendy, na Twitteru se ozvala například ikona Realu Madrid, slavný gólman Iker Casillas. „Smutná zpráva. Odpočívej v pokoji, Josefe Šurale,“ napsal.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 27. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      52
    • Tvl
      23
    • Haha
      19
    • Cože
      18
    • Trapas
      17
    • Sladký
      17
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...