Rolf Mengele se snažil otce pochopit, pak se ho zřekl. Spravedlnosti ale zrůdu nevydal

Nosit jméno jedné z největších zrůd historie je složité břemeno. Mnoho dětí nacistických zločinců se raději snaží jakékoliv vazby na rodiče zpřetrhat, protože ačkoliv za svůj původ nemohou, veřejnost se na ně dívá skrz prsty. Rolf Mengele, syn ďábelského „doktora“ z Osvětimi, dal ovšem otci šanci. Snažil se jeho pohnutky ke zvráceným experimentům na dětech pochopit, dokonce ho odmítl vydat lovcům nacistů. Jak jejich vztah skončil?

Dokonce i mezi nacistickými zločiny jeho zvrácené pokusy na lidech a zejména dětech vyčnívají. Přeživší z koncentračního tábora Osvětim na Josefa Mengeleho vzpomínají jako na zrůdu, která si pískala Mozarta, když posílala lidi do plynu.

Rok předtím než nacistické Německo padlo, se Mengelemu narodil syn Rolf. Fanatický nacista měl ovšem starosti především s tím, aby se nemusel ze svých válečných zločinů zpovídat. Uprchl do Jižní Ameriky a dlouho se s Rolfem, kterého vychovávali prarodiče, nesetkal.

City k němu ovšem choval i nadále. Když se troufale vracel v padesátých letech do Evropy, se synem se potkával. Jako třeba na zimní dovolené ve Švýcarsku. Dlouhou dobu mu byl ovšem představován pouze jako strýc.

Teprve až několik let poté, co Mengeleho koncem padesátých let málem dopadli lovci nacistů a on jen tak tak nadobro uprchl do Paraguaye, se Rolf dozvěděl, že onen muž s falešně vlídnou tváří je ve skutečnosti jeho otec. A že za války páchal zvěrstva, nad nimiž se hrůzou ježí chlupy i největším cynikům.

Josefa Mengeleho nejprve synovi představovali jako strýce.

Tehdy mu bylo 16 let. K otcově minulosti nezaujal jednoznačný postoj, dlouhé roky si s ním dopisoval a zřejmě věřil, že třeba dokáže jeho pohnutky pochopit. Psal se rok 1977, když se Rolf Mengele rozhodl za otcem do Jižní Ameriky vydat.

Jenže právě tam všechny jeho naděje zhasly. Jakmile svého otce konfrontoval s tématem ďábelských pokusů na lidech v Osvětimi, Mengele začal kličkovat, zapírat a vymýšlet si. 

Tvrdil, že pouze na příjezdové rampě třídil lidi na práceschopné a nemocné, dokonce mu měl říct, že vlastně zachránil tisíce životů.

„Já jsem se ani neobtěžoval ho poslouchat nebo se snažit pochopit jeho myšlenky. Jednoduše jsem všechno, co mi řekl, odmítl. Nikdy nepochopím, jak nějaká lidská bytost může něco takového udělat. A to, že jde o mého otce, můj názor nezmění,“ cituje Rolfova pozdější slova server HistoryCollection.co.

Rolf Mengele se později svého otce zřekl.

Dva roky nato Josef Mengele zemřel. A Rolf se v osmdesátých letech rozhodl, že přestane otcovo příjmení používat.

Nikdy ho neprozradil

Jak komplikovaný a nejednoznačný vztah mezi Rolfem a jeho otcem byl, dosvědčuje i to, že ačkoliv se ho pro jeho zrůdné činy zřekl, nikdy se jej nerozhodl vydat spravedlnosti.

Doktor SS Josef Mengele, přezdívaný Anděl smrti, prováděl nelidské experimenty na vězních v Osvětimi.

Lovci nacistů si byli po celou dobu, co si Rolf s Mengelem dopisoval a nakonec ho i navštívil, jisti, že jsou oba dva v kontaktu. Jenže syn svého otce nikdy nezradil. A to ani poté, co nad ním při osobním setkání zlomil hůl. 

Dobře přitom věděl, kde přesně se zrůda z Osvětimi skrývá.

Setkali se v roce 1977.

Výsledkem tak je, že Josef Mengele nikdy trestu za svoje zločiny nečelil. Zemřel v 67 letech, a to způsobem, který se jen tak někomu nepoštěstí: nečekaně a bezbolestně. Ranila ho mrtvice, když se koupal v Brazílii.

Syn Rolf podle všeho dosud žije v německém Freiburgu, kde v průběhu života pracoval jako advokát.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:45 čtvrtek 28. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 24
  • 23
  • 18
  • 17
  • 16