Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mašín předpovídá rozklad EU: Západní demokracie se změní v diktaturu

    Hrdina antikomunistického odboje Josef Mašín vidí budoucí události v Evropské unii skepticky. | foto: Profimedia.cz

    Šestaosmdesátiletý Josef Mašín je poslední žijící z pětičlenné protikomunistické skupiny, jejíž tři členové se s pomocí ozbrojeného odporu dokázali probojovat do Západního Berlína. Přestože se kontroverzně vnímaný hrdina antikomunistické rezistence do Evropy již z USA nevrátil, stále pozorně sleduje vývoj událostí na starém kontinentu. Zajímá ho například otázka migrace, skandální vyjádření Angely Merkelové k odsunu sudetských Němců nebo expanzivní islámská politika Recepa Tayyipa Erdogana.

    Josef Mašín chápe západní demokracii jako dosud nejdokonalejší řád lidského soužití, který má však slabé obranné mechanismy proti zneužití. Demokracie totiž může fungovat jen potud, pokud jsou demokratické zákonitosti respektovány a uplatňovány celou společností. Tento model však podle něho v západní civilizaci dosáhl vrcholu, když politická reprezentace získala převahu nad svými voliči.

    „Zenit demokracie byl dnes dosažen v mnoha státech západní Evropy. V Německu je toto období dnes známo pod jménem ‚Vermögensumverteilung‘ (v překladu rozdělení majetku, pozn. red.), což je první stupeň socialismu končící diktaturou proletariátu,“ říká pro ParlamentniListy.cz mladší z bratří Mašínů. Dále se zamýšlí nad neúspěchem bruselských sociálně inženýrských pokusů plynoucích z migrační krize.

    „Ne všechny kultury světa zastávají stejné životní a morální hodnoty shodné s hodnotami západních demokracií,“ konstatuje a tvrdí, že „západní civilizace, tedy Evropa i Amerika, jsou vybudovány na křesťansko-židovských hodnotách. A ty jsou nekompatibilní s kulturami nacházejícími se v Africe, na Středním východě nebo jinde v Asii“.

    V roce 2011 byl Josef Mašín vyznamenán tehdejším ministrem obrany Alexandrem Vondrou řádem Zlaté lípy u příležitosti pohřbu jeho bratra Ctirada. Ten byl též oceněn in memoriam.

    „Evropská unie je křehká soustava států s mnoha jazyky, tradicemi a nedávnou, ještě nezapomenutou historií. Naivní rozhodnutí paní Merkelové otevřít dveře do Evropy civilizacím jiným než evropským nemohlo najít a nenašlo jednoznačnou ozvěnu ani v samotném Německu. Brexit nebude ten poslední exit zemí z Evropské unie, která se odcizila původním úmyslům jejich tvůrců,“ předpovídá pravděpodobné a možná nevyhnutelné problémy společenství evropských států.

    Následně se logicky dostává k osobnosti německé kancléřky a hovoří o důvodech nedávného překvapivého odsouzení odsunu sudetských Němců, pro nějž podle ní nikdy neexistovalo morální ani politické ospravedlnění.

    „Paní Merkelová bojuje o svou politickou existenci, v kterémžto stadiu je jí dobrý každý, i když demagogicky politický výrok proti odpůrcům svého nešťastného rozhodnutí pustit do Evropy migranty z Afriky a Středního východu,“ kritizuje postoje německé političky a zároveň vysvětluje, jak vnímá pravou podstatu letitého sporu.

    „Část tohoto znovu odhaleného problému je ten, že vysídlených Němců v roce 1945 až 1946 bylo více než Čechů vysídlených Němci v roce 1938 a že ti vysídlení Češi se po pádu Německa mohli vrátit. Vysídlení Němci to štěstí neměli,“ říká Mašín s tím, že po své divoké emigraci do USA, ani později během své služby v americké armádě na území tehdejší NSR, neslyšel jedinou stížnost vystěhovaného sudetského Němce, že musí žít v západním Německu. Rozumí prý ale frustraci Merkelové, která jako malá musela s rodiči odejít z Hamburku do bolševiky ovládané NDR.

    Turci v Evropě jsou do budoucna problém

    Mimo další témata, jichž se v rozhovoru Josef Mašín dotýká, zaujme i jeho pohled na události v dnešním Turecku a jejich další dopad na život Evropské unie, převážně opět v Německu.

    „Erdogan je problém pro Evropu, NATO, světový mír. Erdogan je produkt středovýchodní kultury založené na islámu, který neuznává jiná náboženství za ta pravá. Asimilace Turků žijících ve střední Evropě téměř neexistuje. Části měst jako Berlín, Kolín, Stuttgart, Frankfurt, Ulm a dalších jsou obývány pouze Turky. V Německu samotném žije dnes 4 až 4,5 milionu Turků. Existence kultury stojící nepřátelsky ke svému okolí není příslibem harmonického soužití,“ odmítá možnost kýžené integrace tureckých Němců. A zdrcující úspěch Erdogana v nedávných prezidentských volbách právě u tureckých přistěhovalců a jejich potomků v Německu mu dává za pravdu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 sobota 3. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      90
    • Trapas
      18
    • Tvl
      10
    • Cože
      9
    • Haha
      8
    • Sladký
      6