Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Josef Klíma: S Kajínkem jsme si vše vyříkali, Nečasová mi vystoupila v dokumentu. Šli po mně i Rusové

    Bard české investigativní žurnalistiky Josef Klíma vydal další knihu. Ta nese název Milost, pane prezidente a popisuje příběhy, které slavný novinář za svou kariéru zpracovával. Expresu při příležitosti křtu prozradil řadu perliček, například to, na jakém bodě se nachází jeho vztah s Jiřím Kajínkem, se kterým se po jeho propuštění v roce 2017 dostal do křížku. Anebo jak to je mezi ním a Janou Nečasovou, která společně s manželem podala předžalobní výzvy na seriál Sedm schodů k moci, ke kterému Klíma napsal scénář a inspiroval se právě jejím případem. „Ještě potom jsem dělal dokument k desátému výročí kauzy a paní Nečasová v něm normálně vystoupila,“ prozrazuje.

    Ve svých dvaasedmdesáti letech Josef Klíma ani trochu nepolevuje. Píše scénáře i knihy, ačkoliv ty na českém trhu příliš nevynášejí.

    „Já měl jedinou knihu opravdu ziskovou, a to byl rozhovor se Šlachtou. Člověk to píše spíš proto, že mu ten námět leží někde v počítači, tak aby to tam po mně nezůstalo a jednou to moje děti nesmazaly, vyhodily disk a bylo by po všem. Takže je to napůl charita,“ přiznal.

    Pak už se legendární investigativní žurnalista rozpovídal o tom, co je mu nejbližší, tedy alespoň po pracovní stránce. A to jsou slavní zločinci.

    Zeptali jsme se ho třeba i na možný návrat Radovana Krejčíře, také nás ale zajímal Klímův vztah s Jiřím Kajínkem. Když nejznámější český vězeň seděl za mřížemi, sblížili se. Jenže po Kajínkově propuštění se rozhádali, to když Josef Klíma naznačil, že po několika různých zjištěních Kajínkovi řekl, že o jeho nevinně pochybuje.

    „Vyvinulo se to. On mě kontaktoval, protože chtěl pomoct s něčím ve svém případu. Sešli jsme se a normálně spolu mluvili,“ prozradil Klíma s tím, že se ale nedá říct, že by někdy s Jiřím Kajínkem byl dobrým přítelem.

    Knihu Josefa Klímy pokřtil Jan Čenský.

    V neposlední řadě jsme se ho zeptali, jak se vyvíjí situace s žalobami, které měli manželé Nečasovi podat na Primu v souvislosti se seriálem Sedm schodů k moci, který byl tak trochu inspirován právě jejich případem.

    „O žalobách se nemluví, nevím. Takže je asi stáhli. Každopádně já pak dělal ještě dokument k desátému výročí té skutečné události, a dokonce jsem se domluvil s paní Nečasovou a ona v tom dokumentu normálně vystoupila. Odpovídala, vyjadřovala se k různým věcem, které v té kauze tenkrát zazněly,“ popsal Josef Klíma.

    Jana Nečasová se pochlubila červeným psaníčkem značky Yves Saint Laurent za cenu v řádech desítek tisíc.

    Za jakých kontroverzních okolností se seznámil s hercem Janem Čenským, který mu knihu pokřtil? Jaký zážitek má s výhrůžkami od lumpů, jejichž nezákonné aktivity pomohl v minulosti rozkrýt? A co říká na potenciální návrat uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, o kterém se poslední dobou často mluví?

    To se dozvíte v rozhovoru v úvodu článku!