Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dojatý Fritzl opustil brány věznice. Bojuje za propuštění, už ho prý viděli v kavárně

    Přezdívá se mu „monstrum z Amstettenu“, přes dvacet let tam ve sklepě svého domu věznil vlastní dceru, znásilňoval ji a zplodil s ní sedm dětí. Po patnácti letech za mřížemi má dnes osmaosmdesátiletý Josef Fritzl naději, že se podívá na svobodu. Rozhodnutím soudu byl přeložen z vězení pro psychicky nemocné do normálního. A jeho právníci tak mohou začít bojovat o podmínečné propuštění.

    Fritzl byl z vězení, kde posledních patnáct let strávil, převezen ve čtvrtek ráno. Po velice dlouhé době tak jsou k dispozici fotografie šíleného násilníka.

    Ve hře byla i varianta, že by byl podmínečně propuštěn na svobodu. Tu ale soud z preventivních důvodů zamítl. Fritzl však má i tak podle své advokátky radost a je prý „dojatý“. Rozhodnutí soudu označila za částečný úspěch.

    Přeložením do standardního vězení se mu otevřela cesta právě k tomu, aby byl podmínečně propuštěn na svobodu. O to se teď bude jeho právnička snažit, plánuje soudům předložit příslušné dokumenty.

    Usilovat bude o to, aby byl Fritzl přeložen do domova pro seniory. Argumentovat hodlá tím, že s ohledem na svůj zdravotní stav už není nebezpečný. To ostatně stojí i v posudku soudu.

    Zvrácený násilník měl zřejmě poslední dobou ve věznici volnější režim. Regionální rakouský deník Bezirksblatt přinesl svědectví několika lidí, kteří prý Fritzla zahlédli v kavárnách městečka Kremže, kde se vezění Stein nachází.

    Josef Fritzl ve vězení trpí, na svůj život prý už rezignoval.

    „Je to pravda. Několik lidí, kterým plně věřím, mi řeklo, že ho viděli. Není to tak, že by jenom jeden obyvatel Kremže byl přesvědčen, že viděl Fritzla,“ uvedla místní obyvatelka.

    Fritzl svoji dceru Elisabeth uvěznil ve zvukotěsném sklepě domu v dolnorakouském Amstettenu, když jí bylo 18 let. V následujících letech s ní zplodil sedm dětí, z nichž jedno brzy zemřelo. Případ vyšel najevo v roce 2008, kdy jedno z vězněných dětí upadlo do bezvědomí a Fritzl souhlasil s jeho hospitalizací.

    Fotogalerie