Biden z oválné pracovny odstranil Churchillovu bustu, nahradili ji bojovníci za práva menšin

Příznivci hnutí Black Lives Matter mají nového hrdinu. Prezident Joe Biden očividně souhlasí s jejich názorem, že někdejší britský premiér Winston Churchill byl rasista, a přestože porazil Adolfa Hitlera a zachránil Evropu před nacisty, nezaslouží si uznání. Hned po nástupu do Bílého domu nechal z oválné pracovny odstranit bustu tohoto hrdiny a nahradil ji například několika bojovníky za práva Afroameričanů.

Bustu Winstona Churchilla věnoval prezidentovi Georgi W. Bushovi tehdejší britský premiér Tony Blair. Bush si ji vystavil v oválné pracovně, ze které ji pak odstranil Barack Obama. Tvrdil, že už má jinou Churchillovu podobiznu v soukromé části Bílého domu.

Zpět do nejznámější prezidentské místnosti ji krátce po svém nástupu do úřadu nastěhoval Donald Trump, jenže nyní busta opět zmizí.

Joe Biden tak zřejmě splácí vděk nejrůznějším aktivistům, o jejichž hlasy se ve volbách chytře opíral. Nijak se netajil tím, že jako viceprezidentku cíleně hledá ženu a zároveň příslušnici některé etnické menšiny, nakonec u něj vyhrála Kamala Harrisová.

Bronzový Churchill se usadil v oválné pracovně za vlády George Bushe v roce 2001 jakožto dar od britské vlády.

Hnutí Black Lives Matter, jehož příznivci po smrti George Floyda bojovali proti rasové nerovnosti například rabováním nebo ničením nepohodlných památníků a soch, označili Churchilla, jednoho z největších hrdinů světových dějin, za vraha a rasistu. 

Schytala to nejen jeho slavná socha v Londýně, ale třeba i ta na pražském Žižkově.

Oválnou pracovnu namísto Churchilla zdobí třeba busta Rosy Parksové, bojovnice za práva černochů, kterou v roce 1955 v Alabamě odsoudili za to, že v autobuse neuvolnila místo bělochovi.

Busty Rosy Parksové a Abrahama Lincolna

Následných protestů se účastnil i Martin Luther King, jehož podobizna stojí v místnosti také.

Další busta představuje rolnického odboráře a bojovníka za práva Latinoameričanů Cesara Chaveze. Nechybí ani zavražděný demokrat Robert Kennedy či Eleanor Rooseveltová, manželka prezidenta Roosevelta, politička a bojovnice za lidská práva.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:20 pátek 21. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 64
  • 21
  • 18
  • 10
  • 9
  • 7