Volitelé rozhodli, Biden je novým prezidentem USA: Uznejte porážku, vyzval Trumpa

Tak už to má černé na bílém. Joe Biden byl formálně zvolen prezidentem USA. Získal 306 hlasů volitelů, kteří potvrdili výsledky listopadových voleb. K vítězství potřeboval víc než 270 hlasů. Neúspěšný kandidát Donald Trump výsledky voleb dál zpochybňuje, Biden ho vyzval, aby konečně uznal porážku.

Přes magickou hranici 270 hlasů Joea Bidena přenesly hlasy 55 volitelů nejlidnatějšího amerického státu Kalifornie, čekalo se ještě na výsledek z Havaje. Dosavadní prezident Donald Trump už dříve prohlásil, že pokud ke zvolení dojde, Bílý dům opustí.

Biden ve svém následném projevu ze svého domovského státu Delaware Trumpa vyzval, aby uznal porážku.

Úspěšný kandidát v té souvislosti poukázal na to, že když před čtyřmi roky zvítězil stejným poměrem hlasů Trump, nynější šéf Bílého domu to bez okolků označil za „drtivé vítězství“. 

„Tyto počty tehdy představovaly jasné vítězství, s respektem proto navrhuji, aby to nyní bylo učiněno stejně,“ citovala nadcházejícího prezidenta USA agentura DPA.

„V boji o duši Ameriky zvítězila demokracie, jejíž plamen byl zažehnut už před dlouhou dobou. Teď víme, že nic, ani pandemie, ani zneužití moci ho nemůže uhasit,“ dodal.

Stále ještě stávající prezident Donald Trump svou porážku z listopadových voleb stále neuznal a o víkendu trval na tom, že jeho snaha nepříznivý výsledek zvrátit ještě neskončila. Koncem minulého měsíce však uvedl, že pokud sbor volitelů podpoří Bidena, pak 20. ledna Bílý dům opustí. 

Bidenovi už k vítězství blahopřál i ruský prezident Vladimir Putin. „Zvolenému prezidentovi přeji mnoho úspěchů a věřím, že Rusko a USA, které nesou zvláštní zodpovědnost za globální bezpečnost a stabilitu, mohou navzdory rozporům reálně přispět k řešení mnohých problémů a výzev, se kterými svět aktuálně bojuje,“ citovala agentura Interfax z tiskové zprávy ruského prezidentského úřadu.

Oficiálně bude výsledek ostře sledovaných voleb vyhlášen až 6. ledna v Kongresu USA. Dne 20. ledna by měl Biden složit prezidentskou přísahu, tím podle ústavy Trumpovi skončí funkční období, ať porážku přijme, nebo ne.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:39 středa 14. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 14
  • 13
  • 12
  • 12
  • 10