Americký prezident jako „očichávač“? Biden bojuje se sexuálními obviněními

Američtí demokraté si mnou ruce nad problémy, které musí řešit Donald Trump (74), a cítí možnost úspěchu Joea Bidena (77). Ten se snaží zviditelňovat podporou hnutí Black Lives Matter, promlouval i na pohřbu George Floyda. Jeho obliba mezi Američany není nijak valná, a to především kvůli jeho podivným zvykům, které na něj vytahují.

Jedni ho popisují jako sympatického staršího muže, který je velmi přátelský a neváhá si s lidmi potřásat rukou či je objímat. Druzí totožnou stránku jeho osobnosti popisují jako zvrhlou a podivnou.

Nahrávají tomu obvinění ze sexuálního obtěžování, které má být v podání Joea Bidena skutečně nezvyklé. Ženy uvádějí, že bývalý americký viceprezident z období vlády Baracka Obamy má rád čichání k vlasům nebo rád tře svůj nos o nos druhé osoby.

Svou zkušenost popsala Amy Lapposová, která v minulosti pracovala jako dobrovolnice v týmu demokratického kandidáta. „Nebylo v tom nic sexuálního, ale existovala jistá hranice a tu Joe Biden překročil,“ řekla Lapposová, kterou měl Biden držet kolem krku a svým nosem se dotýkat jejího.

To se mělo stát v roce 2009, žena tehdy podivnou zkušenost nijak dál neřešila, a to proto, že se z Bidena stal viceprezident Spojených států.

V roce 2019 promluvila Lucy Floresová, která si na Bidenovo chování stěžovala, nikdo ji ale nebral vážně.

Floresová novinářům popsala, jak ji měl kandidát na prezidenta obtěžovat a k čemu konkrétně došlo. Během její předvolební kampaně na guvernérku Nevady ji Biden měl hladit po vlasech, objímat a dlouze ji políbit na zátylek.

„Zhluboka jsem dýchala a připravovala se na své vystoupení před lidmi, když jsem ucítila dvě ruce na svých ramenou. Ztuhla jsem. ‚Proč na mě viceprezident Spojených států sahá?‘ Cítila jsem, jak se ke mně blíží zezadu. Naklonil se a čichal mé vlasy,“ řekla Floresová s tím, že pak přišel dlouhý polibek, po němž změnila na Bidena názor.

Obhajobu Bidenova chování jeho tým postavil na tom, že bývalý viceprezident se takto chová běžně a vždy je to ženami přijato kladně. Mluvčí Bill Russo dokonce ukázal novinářům fotografie, kde Biden takto ženy objímá a ony se smějí.

Joe Biden kandiduje za demokraty na amerického prezidenta. Jeho podivné zvyky...

Pro některé to byla nepochopitelná obhajoba, jiní přistoupili na argument, že je Biden milý stařík, který vyrůstal v jiné době, kdy bylo něco podobného běžné.

„Každý, kdo ho zná, ví, že je to velice vřelá osoba, která se kontaktům nebrání. Je milion takových příkladů. Není to nic nemravného, je to jeho styl. Problém těch jeho gest je v tom, že je posuzujeme nyní, kdy máme jinou perspektivu,“ hájil Bidena David Axelrod.

Co je pro Bidena nejhorší, je to, že internet už je plný fotografií, kde si přičichává nejen k asistentkám, ale jeho zájmu neunikly ani děti, s nimiž se v posledních letech nechával fotografovat stále častěji.

Podivnosti prezidentského kandidáta Američané sledují bedlivě. Donald Trump ho nazývá jako Sleepy Joe (Ospalý Joe), nyní mu lidé na internetu vymysleli přezdívku Sniffy Joe (Čichač Joe).

Ne vždy vše skončilo tak „nevinně“. Tara Readeová proti Bidenovi vznesla obvinění. V roce 1993 měl tehdejší senátor napadnout ženu v podzemním parkovišti, kde ji přitlačil ke zdi a pokoušel se s ní mít sex. Readeová se o tom měla svěřit své matce. Ta se snažila dceři pomoci a měla kontaktovat Larryho Kinga.

Joe Biden kandiduje za demokraty na amerického prezidenta. Jeho podivné zvyky...

Slavnému moderátorovi se měla svěřit s tím, že její dcera má problém s významným senátorem a neví, jak situaci vyřešit jinak než pomocí médií.

Z Joea Bidena se postupem času stal hlavní protikandidát Donalda Trumpa v boji o prezidentské křeslo. Volby se uskuteční už v listopadu a podle předběžných průzkumů se zdá, že to bude těsný souboj.

Oba kandidáti si zřejmě podpásovky na svého soupeře teprve chystají.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:15 pátek 23. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 21
  • 17
  • 17
  • 14
  • 13