Bidenova hvězdná inaugurace: JLo a Gaga jako symbol rozmanitosti, proč kvůli nim Trump zuří?

Střídání na postu prezidenta Spojeným států je tu, nově zvolený Joe Biden složí ve středu v 18 hodin středoevropského času slavnostní přísahu. Bez tradiční účasti odcházejícího prezidenta a zároveň za přítomnosti tisícovek členů Národní gardy USA. A také mnoha hollywoodských hvězd, třeba Jennifer Lopez, Lady Gaga nebo Toma Hankse. Proč to má údajně vadit Donaldu Trumpovi?

Bidenova inaugurace bude mimořádně nezvyklá. Kvůli pandemii koronaviru se jí nezúčastní široká veřejnost, park National Mall, kde tradičně lidé skládání přísahy nového prezidenta sledují, bude uzavřen. 

Zrušena byla i vojenská přehlídka po třídě Pennsylvania Avenue, která vede před Bílým domem.

Zato bude v blízkém okolí přítomno na pětadvacet tisíc členů Národní gardy USA, kteří budou s ohledem na nedávné nepokoje v Kapitolu dohlížet na bezpečnost.

Pro srovnání: Trumpovu inauguraci hlídalo osm tisíc vojáků.

Centrum města působí jako pevnost, je obehnáno ostnatým drátem, cesty jsou uzavřeny. Napětí by se dalo krájet a jen máloco připomíná, že Ameriku čeká velký den.

Kapitol je obehnán plotem a ostnatým drátem.

„Je to jako město duchů, ale s vojáky. Je to děsivé a mimořádně nepřirozené,“ cituje agentura Reuters ženu, která už o víkendu procházela s manželem kolem zátarasů.

Inaugurace se tradicím navzdory nezúčastní odcházející prezident Donald Trump, jenž volby nadále označuje za podvod. Pravděpodobně to platí pro všechny členy jeho rodiny, ačkoliv dcera Ivanka měla podle některých zdrojů v plánu dorazit (psali jsme ZDE).

Dokonce ani dosluhující první dáma Melania nedodrží tradici a neprovede svou nástupkyni Jill Bidenovou po Bílém domě. Celá rodina by měla ve středu odletět do Trumpova floridského sídla Mar-a-Lago.

Přes toto všechno by mělo být na Bidenově inauguraci poměrně živo. Namísto Trumpa se jí zúčastní předchozí američtí prezidenti, a to Barack Obama, George Bush a Bill Clinton, všichni se svými manželkami.

A o zábavu se bude starat také několik hollywoodských hvězd. Lady Gaga zazpívá americkou hymnu, vystoupí také Jennifer Lopez či legenda country Garth Brooks.

„Lady Gaga a Jennifer Lopez představují jasný obraz rozmanitosti našeho velkého národa,“ uvedl Bidenův tým v prohlášení a poukázal na to, že první jmenovaná zpěvačka platí za obhájkyni práv homosexuálů a transgender osob a druhá zase v poslední době bojuje za zvyšování povědomí o dopadech pandemie koronaviru na chudé oblasti Latinské Ameriky.

Televizní speciál s názvem „Oslava Ameriky“ pak bude moderovat Tom Hanks.

Jak informuje list The Washington Post, odcházejícího Donalda Trumpa měl podle zdrojů z jeho okolí našlapaný seznam celebrit na Bidenově inauguraci rozzuřit.

Důvodem prý je, že jeho týmu činilo shánění zvučných jmen pro inauguraci problém. Legendární Elton John, zpěvačka Rebecca Ferguson a další pozvání odmítli dokonce veřejně, nakonec se tak Trumpova velkého dne zúčastnila jen méně známá jména a kapely.

Trump je ostatně s Hollywoodem „na nože“ dlouhodobě. Značná část celebrit ho kritizuje po celou dobu jeho úřadování a někteří slavní se neváhají uchýlit i k hodně osobním útokům (psali jsme ZDE).

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:13 středa 19. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 14
  • 11
  • 8
  • 7
  • 7