Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jsi v pohodě, Joe? Biden odkládá tiskovku i projev v Kongresu, jedná za něj Kamala

    Joe Biden v Bílém domě | foto: Profimedia.cz

    Když si Joe Biden den před volbami spletl vlastní vnučku s pět let mrtvým synem, řada lidí začala pochybovat: Je ten muž v pořádku a zvládne vykonávat úřad prezidenta USA? Bezmála dva měsíce po inauguraci se začíná v Americe o Bidenově zdravotním stavu spekulovat znovu. Dosud totiž neuspořádal formální tiskovou konferenci po svém zvolení, nepřednesl projev v Kongresu USA a několik online rozhovorů s představiteli zahraničních zemí za něj vedla viceprezidentka Kamala Harrisová.

    Joe Biden od nástupu do Bílého domu sype z rukávu jedno lejstro za druhým, usilovně ruší či přepisuje zákony svého předchůdce Donalda Trumpa a pózuje na prezidentské sociální sítě.

    Tento týden by měl dokonce podepsat obří záchranný balík ve výši 1,9 bilionu dolarů na pomoc Američanům, čímž mezi politiky způsobil bouřlivou diskuzi.

    Dvěma náročným povinnostem se ovšem dosud vyhýbá. 

    Tou první je formální tisková konference ke svému zvolení. Biden ještě nepředstoupil před novináře, přestože od inaugurace uběhlo už 48 dní. Jeho předchůdci to převážně zvládli do měsíce, Trump po 28 dnech, Obamovi to trvalo dokonce jen tři týdny.

    „Patnáct posledních Bidenových předchůdců uspořádalo formální tiskovou konferenci do 33 dnů od nástupu do funkce,“ vypočítal dokonce Jake Tapper, novinář a moderátor CNN, která je demokratům tradičně nakloněna.

    Biden je tak v tomto ohledu nejpomalejší prezident za posledních sto let.

    Kromě toho ale otálí i s další důležitou událostí a tou je jednání v Kongresu, kde by měl také přednést první projev. Většina prezidentů tak tradičně činí ještě v únoru.

    Mnozí tak začínají spekulovat o tom, že se Biden cíleně vyhýbá těm událostem, kde se od něj očekávají bezprostřední reakce a odpovědi spatra.

    To odmítá jeho tisková mluvčí Jen Psakiová, kterou cituje například web stanice Fox News. Podle ní hodlá Biden konferenci uspořádat do konce března.

    „Prezident odpovídá na otázky několikrát týdně, včera to bylo dvakrát. Těšíme se na uspořádání celé tiskové konference, pracujeme na stanovení konečného data, a jakmile to uděláme, dáme všem vědět. Ale prezident přišel během historické krize. Myslím, že Američané chápou, že energii a snahu věnuje hlavně zajištění dostatku vakcín. A prosazení amerického záchranného balíku,“ řekla mluvčí.

    „Vůči kongresmanům nejde o žádnou urážku. Jsme uprostřed globální pandemie. Máme uspořádání společného zasedání v plánu, ale teď jsme ještě nenašli datum,“ dodala Psakiová k tomu, že Biden dosud nenavštívil Kongres.

    Bidenovi kritici ovšem poukazují i na další věc, a to na nebývale vysokou aktivitu viceprezidentky. 

    Kamala Harrisová skládá přísahu.

    Kamala Harrisová se například skrze videohovor zúčastnila jednání s norskou premiérkou Solbergovou, francouzským prezidentem Macronem, izraelským premiérem Netanjahuem či kanadským šéfem vlády Trudeauem.

    Jde snad o známku toho, že na Bidena je prezidentský program příliš náročný? Nebo se potvrdí hlasy, že faktickým vládcem Bílého domu je právě Kamala, z níž si demokraté pravděpodobně budou hýčkat eso do dalších prezidentských voleb? 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:55 čtvrtek 8. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      55
    • Trapas
      21
    • Super
      5
    • Cože
      3
    • Sladký
      3
    • Tvl
      3
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...