Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bidenovy trable s pamětí: Zapomněl jméno krizové šéfky a v Kábulu podle něj nikdo nezemřel

    Pochyby o tom, zda je Joe Biden schopen vykonávat úřad prezidenta, za poslední týden rapidně zesílily. Osmasedmdesátiletý muž začal podivně zmatkovat zrovna v době, kdy Spojené státy potřebují s ohledem na situaci v Afghánistánu pevné a klidné vedení. V rozhovoru koncem minulého týdne Biden tvrdil, že na kábulském letišti nikdo nezemřel, ačkoliv v tu chvíli bylo již dvanáct potvrzených obětí. Také se nechal slyšet, že si nepamatuje, že by mu šéf náčelnického sboru radil, aby v Kábulu nechal vojáky. Další perlu předvedl v neděli.

    Pochyby o zdravotní a především mentální způsobilosti Joea Bidena začaly sílit v den voleb, kdy si během setkání s voliči spletl vnučku s synem Beauem, který je několik let po smrti.

    Teď Biden předvedl několik podivností během pár dní. Například v rozhovoru pro ABC News, který poskytl koncem minulého týdne a z něhož se zdá, že se Joe v tématu „Afghánistán“ tak trochu motá.

    Moderátor ho konfrontoval se zprávou, kterou zveřejnil The Wall Street Journal. Podle ní Bidena varovali špičkoví vojenští poradci v čele s šéfem náčelnického štábu Markem Milleym, že při úplném stažení vojáků nastane v Afghánistánu chaos a zemi rychle ovládne Tálibán a že by jich tam měl 2500 nechat. Prezident ale doporučení ignoroval.

    „Nic takového mi nikdo neřekl, pokud si dobře pamatuji,“ prohlásil ovšem Biden pro ABC nečekaně. Když se ho moderátor opakovaně zeptal, stál si za tím, že jeho poradci ho nijak nevarovali.

    Prezident Joe Biden

    „Letiště v Kábulu máme pod kontrolou,“ překvapil Biden dále v jiné části rozhovoru. Internet přitom obíhala videa, kterak se v bezprostředním okolí rozléhá střelba a lidé se zoufale sápají na startující letadla, z nichž následně padají.

    Na to ho upozornil i moderátor. Prezident si ale stál za svým.

    „Ach ano, ale nikdo tam nebyl zabit. Bůh mi odpusť, jestli se mýlím, ale nikdo nebyl zabit,“ prohlásil.

    Ve skutečnosti přitom bylo v době konání rozhovoru již dvanáct potvrzených obětí na kábulském letišti, načež lidé nenechali na Bidenovi nit suchou. Počet obětí od té doby vzrostl na dvacet. 

    Další vlna kritiky a posměchu se na něj snesla v neděli. To Joe Biden vystoupil na tiskové konferenci, která se odehrála jen krátce poté, co jednal s šéfkou FEMA (Federální agentura pro zvládání krize) Deanne Criswellovou o situaci v Afghánistánu a o hurikánu Henri, který udeřil na USA.

    Prezident si Criswellovou pochvaloval jako ženu na správném místě, problémem ale bylo, že během několika uplynulých minut zapomněl, kdo že to vlastně vládní agenturu pro zvládání krizí vede.

    „Není nikdo lepší, kdo by vedl tuto operaci než... než... ehm... ee... Deanne... uf.... Criswellová,“ přeložil jeho tápání server Mail Online.

    Biden v minulosti dvakrát prodělal mozkové aneuryzma a trpí srdečním onemocněním, kvůli němuž mu srdce bije zrychleně, což mu může způsobovat závratě. Kdykoliv je ale s otázkami na svůj zdravotní stav konfrontován, odmítá Biden, že by nebyl schopen vykonávat prezidentskou funkci.

    Příliš jistá si tím ale není veřejnost. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:02 úterý 21. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      60
    • Trapas
      24
    • Tvl
      18
    • Super
      10
    • Sladký
      4
    • Cože
      3