Ty jsi slaboch, já prezident! Trump zatápí Bidenovi, že se bojí Tálibánu a nechá tam lidi

Amerika už je zase malá? Prezident Joe Biden odmítl prodloužit pobyt vojáků v Kábulu déle než do 31. srpna, ačkoliv se ho k tomu snažili přemluvit světoví lídři v čele s Borisem Johnsonem či Angelou Merkelovou i američtí zákonodárci. Znamená to, že napospas osudu nechá tisíce obyčejných Afghánců, ale i Američanů. Tálibán se totiž nechal slyšet, že bude jakékoliv prodloužení pobytu považovat za porušení dohod, z čehož má Biden evidentně strach.

Dohoda, kterou Západ uzavřel s Tálibánem v Dauhá, mluví o stažení všech vojáků do 31. srpna. 

Nikdo ale nečekal, že se islamisté zmocní Afghánistánu tak rychle, a tak je nyní prakticky nemožné do konce srpna dokončit evakuaci civilistů, kteří před radikály prchají. 

Na kábulské letiště nadále proudí tisíce lidí, a to nejen Afghánců. Nestíhají ani všichni Američané či Evropané. 

Z toho důvodu na Bidena naléhá okolí, a to i včetně vůdců, jako je Boris Johnson, Angela Merkelová či Emmanuel Macron, aby pobyt vojáků v Afghánistánu prodloužil. Americká armáda totiž v Kábulu představuje největší část západních sil.

Jenže Biden to odmítá. 

„V současné době jsme připraveni dokončit stažení vojáků do 31. srpna. Čím dříve to uděláme, tím lépe. Každý další den je pro naše jednotky riziko,“ nechal se slyšet.

Joe Biden

Z čeho má americký prezident strach? Tálibán prohlásil, že pokud armáda USA stanovenou lhůtu pro odchod jakkoliv přetáhne, bude to považovat za porušení mírových dohod. Zároveň představitelé islamistického hnutí avizovali, že nic nezmění ani na ultimátu pro svobodný odchod lidí, kteří nechtějí v Afghánistánu zůstat.

„Všichni lidé by měli být před tímto datem (31. srpna) evakuováni. Potom už jim to nedovolíme. Zaujmeme jiný postoj,“ oznámil mluvčí Tálibánu na tiskové konferenci v Kábulu.

Biden se tedy bojí islamistům vzdorovat, a to i přesto, že jsou nadále v ohrožení životy tisíců lidí. 

Tálibánci se hrdě fotili v prezidentské pracovně.

Britský premiér Boris Johnson se nechal slyšet, že Británie hodlá letecké evakuace provádět i nadále, a to do poslední chvíle, co to bude možné. 

Server Mail Online píše, že Johnson musí kvůli Bidenovi „poníženě“ prosit Tálibán, aby zajistil bezpečný průchod všem, kdo chtějí zemi opustit, ještě po 31. srpnu, což (jak bylo zmíněno) není možné.

Trump: Já jsem prezident, ty slaboch!

Terčem ostré kritiky je Joe Biden i ve Spojených státech. Ze židle zvedl především svého předchůdce Donalda Trumpa, který dlouhodobě avizuje, že Biden v Afghánistánu naprosto selhal, zatímco on měl plán, jak stažení vojsk provést, aniž by byla prolita krev a aniž by se islamisté prakticky okamžitě dostali k moci.

„Biden odevzdal Afghánistán teroristům a nechal tisíce Američanů zemřít proto, že stahuje armádu dříve než naše občany. Dozvídáme se, že z 26 tisíc evakuovaných jsou pouze 4 tisíce Američané. Můžete si být jisti, že Tálibán, který má teď plnou kontrolu, nedovolil na evakuační lety nastoupit těm nejdůležitějším,“ napsal Trump ve svém prohlášení.

„Místo toho si můžeme jen představit, kolik tisíc teroristů bylo z Afghánistánu letecky přepraveno do míst po celém světě. Kolik teroristů přivede Joe Biden do Ameriky? Nevíme. Je to strašné selhání,“ dodal Trump, který se k prohlášení podepsal jako „prezident Trump“, a to zřejmě i proto, že spousta Američanů ve stínu událostí posledních týdnů na sociálních sítích volá po jeho návratu.

Bidena ale grilují i další oponenti. Například Mike Waltz, který sám sloužil v Afghánistánu a aktuálně je kongresmanem za Republikánskou stranu.

„Necháme tam Američany 11 dní před 20. výročím 11. září? Děláš si ze mě legraci? Převzetí vlády Tálibánem znamená, že se vrací al-Káida číslo 3, až na to, že ještě v horší podobě než dříve,“ nechal se slyšet Waltz na Bidenovu adresu.

„Dáme si další střelbu v klubu? Dáme si další San Bernardino? Budeme kvůli té neschopnosti mít další 11. září? Ta krev je a bude na rukou Joea Bidena,“ dodal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 23. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 109
  • 9
  • 7
  • 4
  • 4
  • 3