Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Účetní ‚Prcka‘ Guzmána mluvil u soudu: Skladiště koksu jsme měli rovnou na letišti!

    Bývalý hlavní účetní kartelu Sinaloa Jesús Zambada García vypovídal u soudu s Joaquínem Guzmánem. | foto: Internet

    Ve Spojených státech nedávno začal soud s narkobaronem Joaquínem Guzmánem, který je známější pod přezdívkou El Chapo, tedy Prcek. A v soudní místnosti je opravdu živo. Nedávno například před porotou vystoupil hlavní účetní Guzmánova kartelu Jesús Zambada García a popsal, jak přesně El Chapův byznys s drogami probíhal. Na letišti v hlavním městě prý měli vlastní sklad!

    Joaquín Guzmán patří k nejznámějším drogovým bossům historie. Šéfoval vyhlášenému mexickému kartelu Sinaloa, a nejenže si jako narkobaron přišel na nezměrný balík peněz, ale také měl prsty v minimálně třiatřiceti vraždách či několika únosech.

    Právě za to je teď El Chapo souzen ve Spojených státech. New York je kvůli němu vzhůru nohama, dokud mu nezřídili celu přímo v budově soudu, byl například při každém jeho převozu uzavírán Brooklynský most. A pořádně rušno je i přímo v soudní síni.

    Před několika dny totiž před porotou vypovídal dříve vysoce postavený muž kartelu Sinaloa a Guzmánův přímý podřízený. Jde o hlavního účetního celé zločinecké organizace Jesúse Zambadu Garcíu, který se staral o miliardy dolarů, jež drogový byznys El Chapovi vynášel.

    Když Zambada García kolem svého někdejšího šéfa v soudní síni procházel, on na něj jen chladně s rukama překříženýma na prsou pohlédl. Pak už svědek, který byl policií zatčen už v roce 2008 a svědčit proto přišel ve vězeňském mundúru, začal detailně popisovat způsob fungování kartelu Sinaloa.

    Vypověděl, že Joaquín Guzmán organizaci šéfoval společně se svým bratrem a dalšíma dvěma kumpány. Pod nimi byl právě García, který se staral o finance.

    Zároveň byl také pravou rukou Prcka, například mu podle svých slov pomáhal skrývat se před policií ve chvíli, kdy byl na útěku z vězení. Pracoval pro něj od roku 1987 až do svého zatčení.

    Skladiště si udělali i na letišti

    Guzmánův účetní dále detailně popisoval propracovanou logistiku pašování kokainu za hranice země. Drogy byly dováženy nejčastěji na motorových člunech z Kolumbie do Cancúnu, následně pak putovaly do skladišť v hlavním městě Mexico City, nejčastěji v plynových tankerech. 

    Konkrétně v Mexico City měl Jesús Zambada García na starost jeden ze skladů, který si kartel zřídil rovnou na letišti.

    Hodně pikantní je především skutečnost, že pašovaní drog pod Guzmánovým velením kryli představitelé vlády. „Zásilka byla chráněná vládními úředníky z kanceláře generálního prokurátora a federální dopravní policií,“ vypověděl García.

    Vyčíslil také, na jaké částky si kartel pašováním drog přišel. Když například jeho představitelé investovali 9 milionů dolarů (přibližně 204 milionů korun) do patnáctitunové zásilky kokainu, v Los Angeles ji prodali za 39 milionů dolarů (přibližně 885 milionů korun), v Chicagu za 48 milionů dolarů (přibližně 1 miliarda a 90 milionů korun) a v New Yorku mohl být výnos až 78 milionů dolarů (přibližně 1 miliarda a 770 milionů korun).

    Že nazmar nepřišla ani tuna, dosvědčuje případ, kdy se loď se zásilkou kokainu potopila u města Puerto Vallarta. Kartel Sinaloa si zaplatil profesionální potápěče, aby balíky z oceánu vytáhli.

    Není pochyb o tom, že Jesús Zambada García musel výměnou za otevřené svědectví dostat hodně výhodnou protislužbu. Přímo před očima svého někdejšího šéfa a největšího drogového bosse své doby totiž svědčil i o vraždách, v nichž měl Guzmán prsty.

    Jen málokdo pochybuje o tom, že by El Chapo z nejsledovanějšího soudního procesu Ameriky za posledních několik let vyvázl jinak než s doživotím. Trest smrti dostat nemůže, což byla podmínka mexické vlády pro jeho vydání do Spojených států. Jasno by mělo být v následujících měsících.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:12 středa 3. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      13
    • Cože
      13
    • Super
      11
    • Sladký
      7
    • Tvl
      7
    • Trapas
      6