Proč je jihokorejská prezidentka v průšvihu? Mozek jí vymyla dcera šamana

Jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje odvolal místní parlament z funkce. Historicky první žena v čele státu neustála korupční kauzy a skandál s poradkyní Čche Son-sil. Ta se měla popocí podivných sektářských praktik vetřít prezidentce do přízně a vymýt jí mozek. Svým vlivem na hlavu státu se zároveň měla obohatit o desítky milionů dolarů. Odvolání prezidentky předcházely mohutné protesty.

Jihokorejský parlament podruhé v historii země odvolal hlavu státu. V poměru 234 ku 56 hlasům zákonodárci rozhodli, že si již nepřejí další setrvávání prezidentky Pak Kun-hje v úřadu.

Pak Kun-hje byla vůbec první ženou, která byla do čela Jižní Koreje zvolena. V čele země stála od roku 2012 a její vládu provázelo mnoho korupčních skandálů a afér. Vaz jí definitivně zlomil podivný vztah s poradkyní Čche Son-sil.

Dcera šamana vymyla prezidentce mozek

Rodiny prezidentky a její kontroverzní poradkyně byly spřízněny desítky let. Současná prezidentka je totiž dcerou bývalého prezidenta Pak Čong-huie, který zemi vládl v 60. a 70. letech. Když v roce 1974 byla zavražděna první dáma a matka dnešní prezidentky, prezident Pak Čong-hui hledal útěchu u pochybného šamana Čche Tae-mina.

Vůdce sekty zvané Církev věčného života se brzy stal blízkým přítelem jihokorejského prezidenta. Tvrdil mu, že mu dokáže zprostředkovat kontakt ze záhrobí s jeho mrtvou ženou. Mezitím se spřátelily i dcery obou mužů, z nichž obě kráčely ve šlépějích svých otců. Z jedné se stala prezidentka a z druhé její poradkyně, která spíše než aby radila, tak vymývala hlavě státu po vzoru svého otce mozek.

Čche Son-sil sice neměla ve vládě ani v kanceláři prezidentky žádnou oficiální roli, přesto však měla přístup ke všem klíčovým dokumentům a to i těm přísně tajným. Dle zdrojů z prezidentského paláce to byla často právě pochybná poradkyně, kdo úkoloval zaměstnance a prezidentka byla pouhou loutkou.

Kamarádka z dětství, která se stala členkou správních rad

Když se ukázalo, že Čche Son-sil se díky svému vlivu nechala najmenovat do správních rad velkých společností a přišla si tak na desítky milionů dolarů, propukly v zemi masivní protesty na odvolání prezidentky Pak Kun-hje. Do ulic vycházely demonstrovat statisíce lidí, víkend před odvoláním prezidentky jejich počet překročil milion.

Parlament sice vyslyšel vůli lidu a prezidentku odvolal, nicméně ta má ještě slabou naději, že by se ve funkci mohla udržet. Odvolání musí totiž ještě do 180 dní potvrdit ústavní soud. Ten ve stejné situaci v roce 2004 podržel ve funkci tehdejšího odvolaného prezidenta Ro Mu-hjona. Nyní se ale shovívavost soudu nepředpokládá.

Do rozhodnutí soudu a případných předčasných voleb je vedením země pověřen premiér Hwang Kjo-an.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:40 sobota 8. dubna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 10
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7