Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zahraniční média komentují smrt mladé řidičky u Obrnic. Mají více soucitu

    Nikol B. a Nikola V. doplatily na svou nezodpovědnost. | foto: Expres

    Na děsivou nehodu u Obrnic, kterou díky internetu viděly tisíce lidí, reagují nejen česká, ale také zahraniční média. V čem se jejich komentář k tragické události liší? Lichotivé to pro Česko nebude!

    Nikol B. (+22) a Nikola V. si nudné odpoledne krátily zběsilou jízdou autem, kterou natáčely na mobilní telefon a navíc živě vysílaly na Facebooku. Nezodpovědná zábava se však změnila v noční můru, když se v prudké zatáčce řidičce vymklo ovládání vozu kontrole. Vůz v rychlosti, která podle výpovědi dívek dosahovala až 180 km/h, vletěl přímo do protihlukové bariéry u silnice. Řidička utrpěla závažná zranění a po převozu do nemocnice zemřela, její kamarádka byla s poraněními taktéž hospitalizována a v nejbližší době by měla být propuštěna do domácího ošetřování.

    Dailymail píše o nehodě dvou Nikol, z nichž jedna nepřežila šílenou jízdu autem. Je k nim však o poznání mírnější, než česká média. O celé události tak informuje o poznání věcněji.

    Na šílenou událost se pochopitelně objevilo množství reakcí. Od těch soucitných, které především přejí mnoho sil rodině, až po ty nenávistné, které se neštítí rodině psát dokonce i vulgární nadávky na adresu mrtvé dívky. Incident zkrátka rozvířil internetové vody, a to natolik, že se o něm mluví také v zahraničních médiích.

    Videa si všiml například britský Dailymail, který o nehodě ihned informoval. Vyznění článku je však jiné než v tuzemsku. Zatímco většina Čechů se na nehodu dívá především kriticky (koneckonců si ji dívky způsobily samy vlastní nerozvážností), zahraniční média podávají zprávu o poznání věcněji. Připouští sice, proč k ní došlo, avšak vyhýbá se jakýmkoli soudům. Koneckonců, ponaučení z této tragédie si jistě každý dokáže domyslet sám.

    Deník The Sun o události informoval také mnohem věcněji. A komentující se pozastavovali spíše nad tím, jak negativní dopad mají sociální média na mládež, než aby dívkám, které se už beztak potrestaly samy, spílali.

    Velmi rozdílné jsou však také reakce čtenářů, kteří články komentují. Zahraniční diskutující se totiž oproti těm českým značně krotí. Většinou buď litují pozůstalé, nebo konstatují, že si za neštěstí děvčata sice mohla sama, ale takový konec jim pochopitelně nepřejí. Soucitu se vesměs dočkává i ta z dívek, která nehodu přežila. Kromě toho řada diskutujících upozorňuje na palčivé téma rizik sociálních sítí. To v Čechách se bohužel lidé nevyhýbají vulgaritám toho nejhrubšího kalibru - od urážek, vyjadřování radosti nad smrtí Nikol, až po narážky na její vzhled se sexuálním podtextem.

    Opětovné sdílení videa jim připadá neuctivé. Vadí jim, že média považují takové záběry za přijatelné.

    Názory se také různí, co se opětovného sdílení videa smrti týče. Zatímco v Česku se uvažuje o tom, že by záznam mohl sloužit jako součást vzdělávání budoucích řidičů jako odstrašující příklad, v zahraničí čtenáři volají po jeho stažení. Připadá jim totiž neuctivé sdílet smrt mladých lidí stále dokola.

    Unilad byl ve svých soudech asi nejvíce skoupý na slovo. Celý incident vyhodnotili redaktoři prostě jako „tragický“, aniž by vyslovili jakoukoli kritiku.

    Češi by se možná v zahraničí měli lecčemu přiučit. Zahraniční média i čtenáři totiž reagovali mnohem lépe s ohledem na pozůstalé. Není to o tom, neupozornit na to, že dotyčné slečny udělaly chybu, za kterou draze zaplatily, protože to je jasné snad každému příčetnému člověku. Zdržet se hrubého a urážlivého jednání, když už ne z úcty k mrtvým, tak alespoň k těm, kdo dívky nyní postrádají, by však mělo být samozřejmé...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:03 úterý 7. listopadu 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      46
    • Super
      31
    • Sladký
      18
    • Tvl
      18
    • Haha
      13
    • Cože
      9