Kdo má prsty v podvodu na Jiřinu Bohdalovou? Žena malující kočky a mazal z Kanárů

Jiřina Bohdalová naletěla podvodníkovi, který z ní za nákup padělaných obrazů vylákal nehorázné peníze. Jenže její osobní bankéř na hanebný podfuk nebyl sám. Pomáhaly mu další dvě osoby, a nutno říct, že nijak bezvýznamně. Co jsou tito provinilci zač?

Seznamte se se skupinkou, která podvodem vymámila peníze ze známé české herečky Jiřiny Bohdalové, pěkně postupně!

1. Radek Pokluda

Radek Pokluda byl osobním bankéřem Jiřiny Bohdalové, který pracoval v pražské pobočce Komerční banky. Pod záminkou, že pracuje výhradně s VIP klienty, získal hereččinu důvěru a posléze jí nabídl ke koupi obrazy malíře Emila Filly, s čímž Bohdalová poté souhlasila. Potíž ovšem byla v tom, že se jednalo o padělky.

Přímo v budově Komerční banky na Václavském náměstí tedy došlo k prodeji. Herečka za padělky zaplatila několik milionů korun. Pokluda navíc svou důvěryhodnost zvyšoval tím, že se herečce pokoušel namluvit, že se jedná o propadlé zástavy dlužníků banky.

Celá aféra se provalila po prodeji obrazu „Zátiší s dýmkou a hrozny“, který znalkyně umění Marie Pospíšilová ocenila na 3,5 miliónu korun, Pokluda jej nicméně herečce prodal za 2 milióny, což upoutalo pozornost policie a přivedlo ji to také na myšlenku, že se jedná o podvrh.

Obraz „Zátiší s dýmkou a hrozny“

- Malíř Emil Filla namaloval mnoho obrazů s názvem „Zátiší s dýmkou a ovocem“. Jednalo se vždy o totožný výjev, jen pokaždé zaznamenaný jinou výtvarnou metodou. Momentálně tyto obrazy jsou vystaveny v Moravské galerii v Brně. Vzhledem k jejich počtu je ale hypoteticky možné, že existují další exempláře, které se nachází v soukromých sbírkách.

- Toho pravděpodobně využil Radek Pokluda, který Jiřině Bohdalové prodal jeden z těchto obrazů. Protože se přesně neví, kolik jich doopravdy existuje, nikdo se nad tím příliš nepozastavil. Pro specifické ovoce, které obraz zobrazuje, se mu přezdívá „Zátiší s dýmkou a hrozny“.

Podvodný bankéř Radek Pokluda je momentálně na útěku, přestože před tím, než odcestoval, se dušoval, že o ničem neví. Naposledy byl s jistotou lokalizován v Istanbulu, o jeho dalších krocích se nic neví.

Nikdo neví, kolik dalších verzí obrazu Emil Filla namaloval, a právě toho podvodníci využili.

2. Marie Pospíšilová

Další vykutálenou aktérkou celé kauzy se stala znalkyně umění a kurátorka galerie Rosemarie Marie Pospíšilová z Řitky, která měla zmíněné padělané obrazy posoudit a ocenit. Háček je ovšem v tom, že v minulosti měla problém s věrohodností a v roce 2002 jí soud údajně odebral razítko znalce uměleckých děl. Proto si vyrobila razítko vlastní, na kterém státní znak nahradila čtyřlístkem. Důvěřiví zákazníci jí však tuto lest spolkli i s navijákem.

Zda skutečně věděla o tom, že se jedná o padělky, je sporné. Vzhledem k tomu, že je v oboru studovaná a má v něm také léta praxe, se však zdá téměř neuvěřitelné, že by po celou dobu nepojala podezření. Je však pravda, že se jedná o svéráznou dámu, která působí na své okolí lehce zmateně.

Marie Pospíšilová měla vypracovávat posudky na obrazy.

Na své velmi neestetické webové stránce zveřejňuje vlastní obrazy, které však vypadají, jako by je namaloval někdo pod vlivem návykových látek, a prodává je zde víceméně za pár stovek. Kromě toho také píše povídky o Sherlocku Holmesovi, které zasazuje do prostředí Řitky. Zcela evidentně se tak jedná o zneuznanou umělkyni.

Její obrazy jsou spíše nevalné kvality.

3. Jaroslav Fröhlich

Obrazy k Marii Pospíšilové vozila manželka obchodníka s uměním Jaroslava Fröhlicha, paní Eva. Muž, který původně pracoval jako kolotočář v Sovětském svazu, však žádné umělecké vzdělání nemá, a tak se hájí tím, že jako laik nemohl vědět, že se jedná o padělky.

Pan Fröhlich se momentálně již přes rok nachází ve vazební věznici, protože je obviněn z jiného podvodu. Ze svého známého, povoláním exekutora, měl prodejem padělků vylákat přes čtyři miliony korun. Odhaduje se však, že podvodů spáchal daleko více a i s manželkou plánoval mnoho dalších podvodných obchodů. Protože však proti Evě Fröhlichové neexistoval dostatek důkazů, je vyšetřována na svobodě.

„Zátiší s dýmkou a ovocem“, které se nachází v Brně.

Policie je prý přesvědčená o tom, že obrazy pro Fröhlicha od 90. let do roku 2006 maloval jistý Alexandr Hanel, který je momentálně na útěku, a to na Kanárských ostrovech.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:03 sobota 18. listopadu 2017. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 15
  • 15
  • 14
  • 10
  • 8