Premium

Koukalová & Konečný: Lidi má místo plynu zahřát uslzený majitel Bohemia Energy, ostuda kapitalismu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Po měsíci mlčení, kdy spoluzakladatel Bohemia Energy Jiří Písařík hodil téměř milionu domácností do kanálu kohoutek od plynu, vystoupil na tiskové konferenci. Pohnutým hlasem se snahou tlačit slzy na krajíček se pokoušel nebohým lidem vysvětlit, kdo za to může. On ne, samozřejmě.

Byla to dobře zrežírovaná show, Jiří Písařík by si mohl podat přihlášku na DAMU a pak herci Martinu Písaříkovi lézt do zelí. Nejdříve nechal mluvit někoho z vedení společnosti a poté hezky opálený s uhlazenou pěšinkou po dramatické a trpitelské pauze začal vyjmenovávat, kdo za to může.

Jestli vám to uniklo, my vám to sesumírujeme.

Předně jsou to ošklivé banky, které neměly odvahu tomuto vekslákovi s plynem pořád dávat peníze, protože banky jsou tady přece od toho, aby dotovaly překupníky jezdící ve ferrari. Podle Písaříka tu nejsou od toho, aby mu řekly: Člověče, ten tvůj byznys se nám v poslední době nějak nezdá.

Také za to může zdražování energií na burze, obchodní ceny dodavatelů poslední instance, Energetický regulační úřad a zlí zákazníci, kteří chtějí po firmě náhradu škody.

On a manželka Hana za to nemohou.

Písařík ve svém projevu vsadil na emoce. Obtížně hledal slova a neubránil se...

Nejdříve se během tiskové konference proložené dramatickými pauzami snažil všechny přesvědčit, že on a jeho manažeři a jeho manželka Hana bojovali do posledního dechu, aby Bohemia Energy zachránili. Nato se snažil vykouzlit slzy a nakonec jsme se dozvěděli, že si za celou dobu nevyplatil žádné miliardové dividendy.

Sedmatřicátý nejbohatší Čech s majetkem 8,3 miliardy se sice snažil vyplakat ze svých pocitů, jak ho zlé banky nepodržely, ale doopravdy teď brečí akorát milion Čechů, kterým chodí nové zálohy ve výši jejich platu. Písařík je ale až na divadelní představení jinak v klidu, kromě několika domů v luxusních částech Prahy a několika drahých aut vlastní také mimo jiné ranč. Na něm má ustájené koně a s manželkou Hanou tam pořádají parkourové závody, protože jsou oba něco jako Alžběta a Filip z Plynového království.

Jiří Písařík tvrdí, že on a jeho manželka Hana udělali všechno nejlépe hlavně pro lidi, ne pro sebe. Mezitím ze společnosti Bohemia Energy údajně mizí majetek, jímž by mohla v případě soudního procesu ručit za škody. Podle všeho už pouhé čtyři dny po pádu společnosti začali manželé Písaříkovi převádět své nemovitosti v hodnotě více než sto milionů korun na prázdné firmy.

Zřejmě proto neměl Písařík čas celý měsíc, než předstoupil před veřejnost a vysvětlil situaci kolem krachu své společnosti.

Majitel Bohemia Energy zahrál na city, na řadu otázek ale neodpověděl.

Lidem slíbil, že jim ještě pár týdnů bude dodávat energii, ale jen pod tou podmínkou, že ho nebudou žalovat... To je přece ryzí chování skutečného podnikatele s odvahou dělat věci jinak.

On rozhodně takový je.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:29 středa 9. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 16
  • 13
  • 12
  • 4
  • 2