Zemřel anděl z Dědictví: Polívkův nejlepší kamarád Pecha byl vážně nemocný!

Zemřel divadelní a filmový herec Jiří Pecha (anděl z Dědictví aneb Kurvahošigutntag). Autor slavné filmové hlášky „Bohumile, kurva se neříká“ odešel v 74 letech. Byl dlouhodobě nemocný a bojoval s rakovinou prostaty. Jeho životním hereckým partnerem byl Boleslav Polívka, se kterým vytvořil nespočet rolí a byli si uměleckými i životními kumpány.

Jiřího svět, to bylo divadlo, kamarádi a bohužel i alkohol. Bez nadsázky se dá říct, že jeho život byl jeden velký mejdan. Ten si bohužel postupně vybíral svou daň. Pechu dlouhodobě ničily vážné zdravotní komplikace. Podstoupil těžkou operaci žaludečních vředů, ze které se více než rok vzpamatovával.

Zkoušel sám přestat pít, což se mu párkrát dokonce povedlo. Spíš než pevná vůle ho zastavila až vážná nemoc. Lékaři mu diagnostikovali rakovinu prostaty. V té době mu nejvíc pomohla jeho žena a nerozlučný kamarád Bolek Polívka. Kvůli tomu přestal i pít a kouřit.

Bez Bolka bych tady nestál. Bolek mě režisérům, abych s ním mohl hrát, vždy doporučil. Oni by se na mě asi jinak vykašlali. Pomáhal mi,“ svěřil se Pecha před lety.

Byli si nejčastěji hereckými partnery, ovlivňovali se, vyváděli společně a protáhli nejednu noc až do rána. Oba recesisté naplnili do puntíku význam slov kumpáni a šašci počmáraní. Vousatý herec s šibalským úsměvem se o jejich přátelství rozpovídal, když slavil životní jubileum.

„K sedmdesátinám mi Bolek daroval GPS navigaci. Prý si na ni mohu nastavit, kam budu chtít jít na procházku a kolik ujdu. Jenže já ven moc nechodím, tak ji používám aspoň doma, když jdu z pokoje na záchod (úsměv). Bolek je můj nejlepší kamarád,“ vyznal se k přátelství.

Výčet jeho filmových a divadelních rolí je velmi dlouhý, za roli babičky ze hry Babička – fetišistická revue dostal Cenu Alfréda Radoka. Jeho role ve filmech nebyly nikdy hlavní, ale velmi výrazné (Anděl Páně, Pupendo, Lotrando a Zubejda, Kalamita, Balada pro banditu, Musíme si pomáhat, Šašek a královna, Všichni moji blízcí a další.

V posledních letech se na jeviště Husy na provázku čas od času vracel hlavně v titulní úloze inscenace Babička podle Boženy Němcové. Čím dál více jej však limitovalo zdraví. Odborníci na Pechovi oceňovali zejména hereckou živelnost a zemitost, stejně jako schopnost ztvárnit komické i dramatické role.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:13 pátek 28. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 18
  • 16
  • 13
  • 11
  • 9