Sobotka by měl pochopit, že je na čase odejít, hodnotí volby Jiří Paroubek

Výsledek krajských i senátních voleb znamenal velkou prohru pro Českou stranu sociálně demokratickou. Té se podařilo obhájit vítězství jen ve dvou krajích a může jen vzpomínat na volby před osmi lety, kdy doslova ovládla všechny české regiony. Pro Expres nelichotivý výsledek okomentoval tehdejší předseda a strůjce „oranžové tsunami“ Jiří Paroubek. Podle něj by si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka měl přiznat několikátou porážku v řadě a strana by se měla kompletně transformovat. Jinak hrozí, že při svém pádu zasáhne samotné dno.

Výsledky krajských voleb nenechaly chladným snad nikoho, kdo se zájmem sleduje českou politiku. Mezi takové lidi nepochybně patří i někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten volby okomentoval pro Expres a jeho bývalá strana z jeho slov nejspíše příliš radost mít nebude.

„Tyto volby představují velký debakl pro ČSSD, ale i pro levici jako takovou. Jsou to pro sociální demokraty třetí prohrané volby v řadě. Po nevalných výsledcích komunálních voleb ve velkých městech a do europarlamentu přišel další tristní výsledek na krajích. A senátní volby také nedopadly nikterak slavně,“ řekl Expresu Paroubek.

Jednoznačným vítězem krajských voleb je pak podle Paroubka ani ne tak hnutí ANO jako jeho předseda Andrej Babiš. „Na něm a jeho marketingu stála výhra ve většině krajů. Ale i tak to není žádná tsunami. 21% není nijak oslnivých a svědčí spíše o slabosti Babišových soupeřů. Kdo z moderátorů a komentátorů to hodnotí jako dramatické vítězství se asi chce zalíbit budoucímu premiérovi,“ říká Paroubek v narážce na vzestup politické moci Andreje Babiše.

Paroubek jako jedinou šanci pro opětovný vzestup sociální demokracie vidí kompletní transformaci strany. ČSSD by podle svého bývalého předsedy pro úspěch v sněmovních volbách příští rok musela urychleně změnit marketing, archaický program a hlavně i vedení. „Nevidím to ale jako reálné. ČSSD spíše utrpí syndrom knockoutovaného boxera, který se stále potácí ringem a čeká na smrtící úder,“ odhaduje možnosti sociálních demokratů Paroubek.

Odpovědnost za nevalné volební výsledky by podle Paroubka měl vyvodit především jeho následovník ve funkci předsedy ČSSD Bohuslav Sobotka. „Musí to sám vidět, že strana pod jeho vedením jen padá. Měl by sám uznat porážku a odejít. Pokud to neudělá, hrozí, že dopadne až na semé dno. Období, kdy sociální demokraté stěží získali 10% už máme jednou za sebou,“ nekompromisně hodnotí Sobotkovo setrvání ve vedení strany Paroubek.

Podle Paroubka Sobotka sklízí úrodu svého nekoncepčního vedení ČSSD. Doplácí na to, že nedovoloval lidem z regionální politiky růst a obklopoval se umělými osobnostmi stejně jako na snahy o centralizaci rozhodování o všem v ČSSD. „Sobotka nastavil téměř genocidní politiku. Zbavoval se úspěšných, nedovolil lidem aby nabrali na významu. Naopak nebyl schopen se odstřihnout od kontroverzních osobností. Silný předseda musí ctít presumpci viny a nedržet se za korupci odsouzených kamarádů a zároveň paranoidně likvidovat silné osobnosti,“ nebere si servítky Paroubek.

Receptem na úspěch a návrat zašlé slávy pro ČSSD vidí Paroubek nalezení lídra formátu Andreje Babiše. Jinak totiž podle něj není ČSSD vůči hnutí ANO konkurenceschopná. „Musí se najít někdo, kdo bude mít za sebou hodně zkušeností, které by i Andrej Babiš mohl respektovat. Bohužel ale v současném vedení nikoho takového nevidím. Je to důsledek toho, že Bohuslav Sobotka se moc dobře postaral o to, aby tam nikdo takový ani nebyl,“ říká Paroubek.

Závěrem Paroubek dodává, že ač se rok do sněmovních voleb zdá být krátkou dobou, pokud ČSSD začne rychle jednat, není nic ztraceno. „Když jsem nastoupil do vedení strany, za rok se zvedly preference z 10 na 33 procent. Není to nic nemožného. Jen se strana nesmí uspokojovat nad tím co má a říkat si, že by to mohlo být i horší, ale musí jednat. Jinak je to začátek konce,“ uzavírá Paroubek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:32 pondělí 6. února 2017. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 21
  • 18
  • 17
  • 17
  • 10