Paroubek: Rozhodnutí soudu je tupost! Hamáček má za 1, Haškův návrat vítám. A co Klaus?

Pražský městský soud s účinností od 27. dubna zrušil čtyři opatření Ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s pandemií koronaviru omezila volný pohyb osob, maloobchody a služby. Podle expremiéra Jiřího Paroubka (67) se jedná o neslýchané rozhodnutí soudu. „Zřejmě někomu vadí, že vláda má věci pod kontrolou,“ míní dlouholetý šéf sociální demokracie, který se vyjádřil také na adresu svého „žáka“ Jana Hamáčka (41). Proč by mu za jeho vystupování během koronavirové krize dal jedničku a co Paroubek vzkazuje Klausovi, který vybízí český lid k nepokojům?

S expremiérem Jiřím Paroubkem jsme se potkali v jeho kanceláři v centru Prahy. Bývalého šéfa ČSSD jsme se nejprve zeptali na jeho názor na čtvrteční rozhodnutí pražského městského soudu, který zrušil opatření Ministerstva zdravotnictví. Soud konstatoval, že jsou nezákonná. 

„Je to neslýchané rozhodnutí soudu. Zřejmě někomu vadí, že vláda má věci plně pod kontrolou, pokud jde o zvládnutí pandemie koronaviru u nás. Jestli nás chtějí vrhnout na úroveň jiných zemí, kde je větší smrtnost i výskyt koronaviru, tohle je ta cesta,“ míní Paroubek.

„Nevím, jestli je to plánovaný krok, nebo jen z blbosti. Ale někdy je tupost a hloupost některých lidí nebetyčná. Naprosto souhlasím s prezidentem Zemanem. Je to nezodpovědné ve vztahu k státu a k lidem. Tohle rozhodnutí nabourává celou koncepci vlády a krizového štábu, je nepřijatelným zásahem soudní moci do exekutivy. V situaci, kdy stát je v nouzovém stavu a kdy tedy hrozí závažné důsledky, je to neuvěřitelné rozhodnutí,“ dodává expremiér.

Zato pro českou vládu má Paroubek slova chvály. Nespokojený je pouze s tím, jak funguje ministerstvo průmyslu.

„Manažerské selhání ministra. Tam bylo špatné systémové rozhodnutí na začátku nechat zúřadovávat programy v Českomoravské záruční a rozvojové bance, která na to není vybavena personálně ani technicky. To měly dělat velké komerční banky, které znají historii těch klientů. Je to zbytečná komplikace a ministerstvo zkomplikovalo přístup pražských podnikatelů k penězům,“ vysvětlil svou nespokojenost Paroubek.

„Pokud jsou ale u nás firmy, které mají rezervy jen na měsíc, je to také špatně. Ty nejsou tak silné, aby dlouhodobě vydržely,“ dodává jedním dechem bývalý předseda vlády.

Ze všech současných ministrů Jiří Paroubek nejvíce vychválil svého „žáka“ a předsedu ČSSD Jana Hamáčka.

„Je nejlepší, převyšuje premiéra. Mluví srozumitelně, dělá věci bez zbytečných chyb. V určité fázi se díky jeho kontaktům podařilo získat dostatek zdravotnického materiálu z Číny. Ty fantazie, že se to mohlo získat odjinud, to jsou jen fantazie. Pomohl ke zkrocení pandemie, takže v mých očích má jedničku za své výkony. Teď je potřeba, aby je přetavil jako předseda ČSSD ve větší podporu sociální demokracie,“ přeje si Paroubek.

Jan Hamáček spolu s dalšími lidmi z vedení ČSSD učinil před pár dny velmi nečekaný krok. Oznámil návrat bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška, který sociální demokraty povede v říjnu do senátních voleb.

Mnoho voličů ČSSD na tento comeback jednoho z protagonistů takzvaného lánského puče reagovalo velmi negativně. Paroubek je jiného názoru.

„Je to správné a odvážné rozhodnutí Jana Hamáčka a většiny vedení strany. Sociální demokracie nemá moc na výběr. Těch zkušených lidí s velmi dobrými výsledky z minulosti není v současné sociální demokracii tolik a je potřeba tu stranu dostat z té krize, ve které je. Průzkumy v jednotlivých krajích vypadají, že by volby mohly pro sociální demokracii dopadnout tragicky. Do voleb zbývají čtyři měsíce, v létě se nic moc neudělá, a když odečtu ještě měsíc dozvuků krizového stavu, nedají se dělat žádné zázraky,“ řekl nám Paroubek, který je sám ochoten ČSSD pomoci. To, jestli od sociální demokracie dostal „laso“, komentovat nechtěl.

„Několikrát jsem řekl, že v této krizové situaci, kdy mě samozřejmě zajímá, aby se z té strany nestaly trosky, rád pomůžu. Nikdo mě nemůže podezírat, s ohledem na to, jaké jsou preference, že bych z toho snad chtěl mít osobní prospěch. Takhle jsem nikdy neuvažoval. Jsem ochoten pomoci, ale nechci se dohadovat s nějakými trapnými a neúspěšnými funkcionáři nebo najatými PR agenturami. Chci, abych se jednou, za pár let, nedíval na trosky sociální demokracie. Věnoval jsem jí příliš energie a příliš času,“ vysvětluje expremiér.

Řeč přišla také na kontroverzní názor bývalého prezidenta Václava Klause, který na webu Novinky.cz nabádal lid k davové vzpouře.

„Pan prezident na sebe trošku rád upoutává pozornost médií a veřejnosti. Jako květinka na poušti čeká na kapičku rosy, je to nesmyslné v situaci, kdy vláda zvládla pandemii, kdy je v očích veřejnosti velmi dobře hodnocená, většina jejích kroků směřuje rozumným směrem a nedělá závažné chyby. Nevím, proti čemu by měli lidé demonstrovat, je to úlet pana prezidenta, jeden z mnoha obvyklých mediálních džouků. Pouští řadu radikálních názorů, které sám nemůže brát vážně. Mezitím se občas ale objeví nějaké perly, které stojí za to si přečíst a zamyslet se nad nimi,“ říká ke Klausovi Paroubek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 25. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 111
  • 107
  • 42
  • 36
  • 33
  • 30