Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Paroubkovi opět před soudem: Spor o bezcenný obraz a svědectví Grossové. Expremiér se musí omluvit

    Manželé Paroubkovi vedli ve dvou týdnech dva soudní spory. V jednom uspěl Jiří Paroubek (68), a to o obraz, který odnesla Petra Paroubková po jejich rozchodu z domu ve Velké Chuchli. Kopii grafiky, která má hodnotu tisíc korun, musí Petra vrátit. Naopak expremiér se musí manželce omluvit za to, že zveřejnil jejich soukromou korespondenci.

    K odvolacímu soudu ve středu odpoledne dorazil jen expremiér Jiří Paroubek. Jeho žena Petra nedorazila. Paroubek se s manželkou soudil o litografii Adolfa Borna, kterou si bývalý předseda vlády pořídil zhruba před dvaceti lety. 

    Tehdy byl ještě ženatý se svou první ženou Zuzanou. Paroubek uvádí, že koupil od Borna celkem dva obrazy a po rozvodu se Zuzanou se exmanželé dohodli, že si díla nechá on.

    Když si Paroubek vzal druhou ženu Petru, Bornův obraz visel v dětském pokoji dcery Margarity. Po krachu manželství v roce 2017 měla Paroubková během stěhování obraz odnést a manželovi ho nechtěla vydat.

    „Máme video. Připomněl jsem si, jak to vypadalo. Přišla se třemi bodyguardy a ti mi obraz odebrali,“ řekl serveru iDNES.cz Jiří Paroubek.

    Petra Paroubková tvrdila, že obraz patří dceři, která ho měla dostat na křtinách od manželů Grossových. 

    „Svědkyně (Šárka) Grossová výslovně potvrdila, že takový (Bornův) obraz dceři účastníků (manželů Paroubkových) nedarovali. Jméno Adolf Born jí dokonce vůbec nic neříkalo,“ řekla soudkyně Hubáčková.

    Soud nakonec rozhodl, že Paroubková má u sebe obraz neoprávněně a musí ho vydat do tří dnů od doručení písemného pravomocného rozsudku.

    „Budu mít zase po čtyřech letech obraz zpátky. Má pro mě citovou hodnotu. Víc než nějakou majetkovou, finanční. Jsem rád, že to tak dopadlo,“ uvedl spokojený expremiér, který dnes také potvrdil, že jeho manželství s Petrou stále není rozvedeno.

    Obraz má hodnotu tisíc korun, manžel se chtěl soudit i o psa!

    Petra Paroubková bezprostředně po vyřčení rozsudku poskytla Expresu vyjádření, v němž vysvětluje, jak celé nedopatření s obrazem začalo.

    „Dnes jsem prohrála spor s manželem o xtou kopii litografie, kterou jsem odnesla z dětského pokoje při stěhování. Do té doby o tuto grafiku manžel nejevil zájem ani o ní nemluvil. Z domu plného starožitností a drahých originálů jsem odnesla jen dětské obrázky včetně grafiky v hodnotě kolem tisíce korun,“ řekla nám Paroubková.

    „Jelikož se manžel chtěl soudit i o psa, nebrala jsem jeho citovou vazbu k této grafice úplně vážně,“ dodala expremiérova manželka.

    Paroubková dále uvedla, že rozhodnutí soudu respektuje a po nabytí právní moci obraz vrátí, zároveň dodala, že jiný soud mu nařídil omluvu. 

    „Očekávám, že manžel bude stejně respektovat rozhodnutí odvolacího soudu z minulého týdne a odstraní naši soukromou korespondenci ze svého webu a omluví se ve znění, které mu předepsal soud. A že omluvu umístí na web po dobu jednoho měsíce dle rozhodnutí. Toto musí učinit, i když mi dle výhrůžek prý ‚ukáže u Nejvyššího soudu‘. Pořád žijeme v právním státě a je nutné se dle toho chovat, i když jste bývalý premiér,“ řekla Expresu Petra Paroubková.

    Onen dopis Paroubek zveřejnil v roce 2017 krátce poté, co se objevila zpráva, že od něj odešla manželka Petra. V příspěvku nazvaném „Život je složitější“ dal Paroubek veřejnosti k nahlédnutí obsah dopisů, které si manželé napsali.

    „Chci ti jen připomenout, a to na věčnou paměť, že jsem tě tehdy při tom masivním krvácení do mozku zachránil primárně já,“ zní například jedna z citací jeho dopisu manželce Petře.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:38 čtvrtek 23. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      25
    • Haha
      24
    • Super
      9
    • Cože
      5
    • Tvl
      5
    • Sladký
      4