Zastání pro hradního mluvčího Ovčáčka: Ten, kdo ho vyfotil v sanitce, je hovado! A že se opil?

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček se probudil do nepříjemného sobotního rána, kdy zjistil, že veřejnost ví o jeho noční eskapádě v Dělnické ulici v Praze 7. Kromě toho, že se měl v opilosti chovat agresivně, proto byla k jeho incidentu přivolána policie, zůstal dlužen i za taxi.

S popisem události, která se měla stát během páteční noci, přišel server Aktu.cz, jenž jako první přinesl informaci o nevhodném chování mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka, který byl kolem třetí hodiny ráno přivezen vozem taxi do Dělnické ulice v Praze 7 v Holešovicích.

Taxikář nemohl pana Ovčáčka dostat z vozu, zavolal proto záchrannou službu, která naměřila mluvčímu kolem dvou promile. To ale mělo stačit k tomu, aby se Ovčáček začal chovat údajně vulgárně, a proto se na něj přijela podívat i policie, jež ho poté následně doprovodila do Ústřední vojenské nemocnice.

„Chci se všem omluvit, záchranářům, policistům i panu taxikáři za to, co se stalo. Bylo to výjimečné selhání, kterého mi je nesmírně líto. Prosím o odpuštění. V uplynulých týdnech, měsících jsem zažíval období velkého tlaku. Pan prezident byl v nemocnici, byly zde různé dramatické okolnosti kolem sestavení vlády a bylo to hodně náročné období, které jsem v životě ještě asi nezažil,“ řekl ke své krušné noci Jiří Ovčáček pro CNN Prima News.

Jiří Ovčáček za svou noční jízdu také zůstal dlužen taxikáři, a to 350 korun, které slíbil doplatit.

Pochopitelně se jeho noční eskapáda stala předmětem vtipů na sociálních sítích a různých komentářů, ale pro Jiřího Ovčáčka zazněla také nemalá slova podpory. První, ta slabší, se týkala toho, že byla páteční noc a komu z nás se to nestalo, že se ocitl někde pod parou a utržil pořádnou ostudu? S osudem podnapilého mluvčího se dokázalo ztotožnit více lidí, kteří se nad jeho spotřebou promile spíše pobavili, než aby se pohoršovali, ale zásadnější podpory se mu dostalo i od jeho kritiků za to, jakým způsobem jsme se o jeho noci dozvěděli.

Server Aktu.cz, který informaci přinesl, totiž připojil i fotografii Jiřího Ovčáčka v sanitce, a to je něco, co většina lidí už nemohla překousnout. Že se opil a udělal ostudu a choval se nevhodně, to by mu klidně vyčetli, ale že ho někdo ze zdravotníků vyfotil v sanitce?

Za tohle by měl autor fotky dostat vyhazov. Jednou a provždy: Lidé v sanitce se nefotí! Fotka ze sanitky je totální dno. To jsou zobecněné komentáře k tomu, co se během noci stalo. Samozřejmě to pak nahrává dalšímu rozvinutí debaty o tom, že prezident Miloš Zeman byl během svého převozu do ÚVN také vyfocen v sanitce.

Byl, ale ne zevnitř.

Byl focen zvenku fotografy z jediného důvodu, ansámbl jeho spolupracovníků, včetně právě Jiřího Ovčáčka, nebyl schopen po mnoho dní dodat relevantní informace o jeho zdravotním stavu a tyto „neetické fotky“, jak je tehdy Ovčáček nazval, byly jen a pouze výsledkem tehdejší neprofesionality jeho a prezidentova okolí, kdy sám Ovčáček místo informací sdílel jakési žalmy, jako bychom snad nebyli sekulární republika.

Navíc zdravotní stav prezidenta, respektive schopnost vykonávat svou funkci, je věcí veřejnou, a když se nám nedostává zpráv o tom, zda je schopen ji vykonávat, je třeba podniknout byť i kontroverzní kroky, jako je například nasadit fotografy na získání informací, jak to tedy vlastně je.

Ovčáčkova tvář v sanitce je ale už věcí soukromou, přestože je to státní úředník. Z pořízení snímku je znát pouze lačnost po senzaci, nikoliv snaha jako u Zemana poskytnout veřejnosti informaci o nejvyšším ústavním činiteli.

Je pravda, že veřejnost a Hrad obecně jsou dlouhodobě v rozkolu, ale možná by tohle měl mít hradní mluvčí do budoucna na paměti, že i ti, kteří mají k jeho práci silné výhrady, se ho při lámání chleba dokážou zastat. Mohl by pak i on přistupovat ke své námi placené práci jinak než nám pořád jenom přát požehnanou neděli a vykládat nám bibli.

To jeho práce fakt není.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:06 pondělí 18. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 159
  • 77
  • 39
  • 10
  • 9
  • 6