Kadeřávek vs. Šabatová: Hlídal jsem jí doménu! tvrdí on. Jste trapní, nadávají lidé a koupili tu Ferjenčíkovu

V Pirátské straně má prý neoficiální titul otec zakladatel, teď by se Jiří Kadeřávek (49) rád za Piráty dostal do Senátu. Jeho způsob politického boje lze jen těžko pochopit. Nákup internetové domény své postarší a ne zrovna internetově zdatné protikandidátky nechápou i voliči Pirátů, a dokonce ani někteří členové strany! Snahu zachránit, co se dá, brněnský rodák příliš nezvládá a svými prohlášeními své kandidatuře kope stále hlubší hrob.

Podzimní senátní volby se blíží, a tak si političtí konkurenti pomalu vyhrnují rukávy. Boj o voliče zahájil i zakladatel Pirátské strany Jiří Kadeřávek, který si zřejmě myslel, jak všem vytře zrak oznámením, že se stal majitelem domény annasabatova.cz.

Reakce lidí na sociálních sítích byly negativnější, než očekával, a tak musel rychle vymýšlet, jak se z celé trapnosti dostat. Nejenže se to Kadeřávkovi nedařilo, ale přidal se k němu i Mikuláš Ferjenčík, který Pirátům také dvakrát nepomohl.

Ferjenčíkův vtip, kterému se nikdo moc nesměje

Zatímco se Kadeřávek rozhodl tvrdit, že doménu se jménem Anny Šabatové koupil proto, aby ji následně mohl své konkurentce zadarmo věnovat, jeho stranický kolega Ferjenčík nákup internetové domény označil za dovednost, jíž je v Senátu třeba.

Příští rok sedmdesátiletá Šabatová, vyrostlá z nedigitální generace, má podle něj zřejmě smůlu. Nutno říct, že Ferjenčíkův vtip se s pochopením nesetkal.

Aby těch netaktností a nelogických vyjádření nebylo málo, označil Kadeřávek bývalou ombudsmanku za člověka, jehož si velmi váží, a důvod, proč doménu kupoval, byl ten, že doufal, že se z ní stane „pirátka“ a bude společně s ním kandidovat.

„Nestalo se a myslím si, že je to škoda, protože jsme třeba mohli být v Senátu oba a kopat za stejnou věc. Škoda pro liberály. (...) Ona kandiduje proti mně a nahrává tak třeba ANO nebo ODS,“ napsal Kadeřávek na Twitteru, jako by se snad Šabatová měla řídit tím, co jí bude určovat nějaký Kadeřávek.

Že Kadeřávek střídal svá prohlášení právě tak, jak se mu to v danou chvíli hodí, dokazuje i další pasáž sporu, kdy mluví o volebním týmu své protikandidátky.

„Někteří se diví, že jsem zaregistroval doménu. Žádné nekalé úmysly, údaje jsou veřejné, lidé od paní Šabatové vědí, že když požádají, doménu jako dar na kampaň převedu,“ tvrdí Kadeřávek, aby následně volební štáb Šabatové označil za neschopný a doménu prý předá pouze, pokud jej kontaktuje přímo Šabatová.

Syn Šabatové nechápe, doména na Ferjenčíka je zabavená

Do sporu se na Facebooku vložil také syn Anny Šabatové Michal Uhl, který nerozumí tomu, proč se Pirátská strana raději nevěnuje něčemu podstatnějšímu, než je skupování domén svých politických konkurentů.

Uhl upozornil, že ani Ferjenčík nemá na své jméno registrovanou doménu. Hned se přidali aktivní lidé z Facebooku a jeden z nich koupil doménu mikulasferjencik.cz. 

„Mě vůbec netěší, že Ferjenčík obhajuje toho joudu Kadeřávka, protože si ho za jeho práci v PSP a dříve na MHMP vážím. Takže i tímto krokem doufám, že si to třeba ještě rozmyslí. Škoda pro liberály,“ paroduje Kadeřávkův výrok o Šabatové uživatel Václav Strnad, který vlastní doménu na Ferjenčíkovo jméno.

Hlídal jsem jí to, vymlouvá se Kadeřávek. Původně tam byla petice za její odstoupení

V tuto chvíli je odkaz stránky annasabatova.cz přesměrován na její oficiální stránku určenou ke kandidatuře sabatovadosenatu.cz. Podle Kadeřávka je to jen důkaz toho, že se řídí takzvanou netiketou, což jsou všeobecně platná pravidla slušného chování na internetu.

Bývalé ombudsmance prý jen držel místo.

„Paní Šabatové jsem doménu pohlídal a je jí k dispozici,“ napsal Kadeřávek, jemuž jeho dobré srdce v této kauze uvěřil asi jen málokdo, protože v minulosti se na stránce měla dokonce objevit petice za odstoupení Anny Šabatové.

Kdyby měl Kadeřávek na srdci její dobro, mohl štáb Šabatové upozornit na to, že doména na její jméno je volná a bylo by dobré ji zaregistrovat, Kadeřávek ji ale koupil a v diskuzi na Twitteru doložil, že to udělal záměrně, aby ji odehnal od kandidatury.

Jiří Kadeřávek tvrdí, že svobodu si nekoupíte. No, v jeho případě to neplatí.

Nové heslo Jiřího Kadeřávka podle lidového humoru

Jiří Kadeřávek

Narodil se v roce 1970 v Brně-Žabovřeskách, je ženatý a má pět dětí. Vystudoval mikroelektroniku na Elektrotechnické fakultě VUT v Brně. Na svých stránkách uvádí, že na portálu AbcLinuxu.cz založil Českou pirátskou stranu. Do jejích stanov pak vložil liberální myšlenky open-source komunity, humanismu, švédské pirátské strany a vlastního světonázoru. „V Pirátské straně udržuji přátelské vztahy napříč členskou základnou včetně vedení strany a moji piráti mě neformálně titulují a respektují jako otce zakladatele,“ píše o sobě Kadeřávek, který nyní usiluje o své zvolení do Senátu za Pirátskou stranu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:29 úterý 24. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 144
  • 35
  • 27
  • 21
  • 18
  • 15