Rozmlátím jí hlavu tyčí! Jak se zrodil šílený seznam smrti vraha Jiřího Dvořáka?

Exkolegyni poleptal kyselinou, majitelku bytu chtěl pravděpodobně zabít výbušninou, pracovnici úřadu práce chladnokrevně zastřelil. Všechny zmíněné ženy byly na jakémsi seznamu smrti, který se v hlavě vraha Jiřího Dvořáka (66) začal rodit už před několika lety. Šílený senior, jehož v úterý odpoledne v centru Prahy dopadli kriminalisté, chtěl údajně zabít i některé členy rodiny. Jak se v jeho hlavě začal rodit tento ďábelský plán a proč policie o zvrácených nápadech neměla ani tušení?

Pár hodin poté, co pražští kriminalisté v centru Prahy zadrželi Jiřího Dvořáka, který v úterý dopoledne zastřelil úřednici v Praze 2 a minulý pátek měl poleptat kyselinou ženu v Odoleně Vodě, policie oznámila, že šílený senior měl jakýsi seznam smrti, na němž bylo několik dalších osob, dokonce i členové rodiny.

„Z dosud provedených úkonů v rámci prověřování a výslechu podezřelého vyplývá, že chtěl pokračovat v páchání zvlášť závažných zločinů, které měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v posledních letech spory. Jednalo se jak o rodinné příslušníky, úředníky různých institucí, bývalé kolegy ze zaměstnání, zaměstnavatele, tak i pracovníky orgánů činných v trestním řízení. V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku, a tento okruh osob byl veliký,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

Lidé, co Dvořáka znali, ho popisovali jako nebezpečného podivína, který velmi rád vyvolával konflikty. Ve všem viděl spiknutí a chtěl se mstít!

Podle dostupných informací se seznam smrti v jeho hlavě začal rodit v roce 2015, kdy Dvořák dostal padáka ve firmě Aero Vodochody. Tam pracoval od roku 2013 jako konstruktér. 

Dvořák měl ve firmě začít dělat problémy kvůli banalitě v podobě vyúčtování služební cesty. Do pokladny údajně nevrátil peníze a vysvětloval to tím, že ho k tomu nevyzvala jedna z jeho kolegyň. Dvořák dostal vytýkací dopis, ztratil parkovací místo a pak přišel zmíněný vyhazov.

Konec v podniku Dvořák absolutně neunesl a začal vinit výše zmíněnou exkolegyni. Kromě toho si vzal do hlavy, že se ho vedení firmy snažilo záměrně zbavit, aby nemohl na veřejnosti mluvit o údajném desetimilionovém tunelu, který ale vyšetřování nikdy nepotvrdilo.

O bývalém zaměstnavateli začal Dvořák psát drsné články a exkolegy urážel. Firma bránila svou čest u soudu, ten jí dal za pravdu a Dvořákovi nařídil všechny články a videa smazat a firmě zaplatit milion korun.

To ale Dvořáka nepřesvědčilo, že by se měl zklidnit. Výše zmíněnou exkolegyni neustále urážel na internetu a několikrát ji měl i kontaktovat přes e-mail.

Deník Blesk uvádí, že ženu začal Dvořák také pronásledovat, schválně parkoval na jejím parkovacím místě a čekal na ni před budovou firmy. 

Exkolegyně Dvořáka několikrát upozornila na to, že je jeho chování nevhodné a měl by okamžitě přestat. Dvořák její slova ale nebral vůbec vážně a naopak se rozhodl ještě přitvrdit.

Ve čtvrtek si šel obhlédnout místo, v pátek zaútočil

Podle důvěryhodného zdroje Expresu minulý čtvrtek přišel k firmě Aero Vodochody, a to nejspíše proto, aby zjistil, zda tam je jeho bývalá kolegyně. 

Před sídlo podniku, kde dříve pracoval, se pak Dvořák vrátil v pátek, kdy zaměstnankyni Aera Vodochody polil kyselinou. Žena skončila v nemocnici, Dvořák se vytratil.

V sobotu odpoledne policisté zasahovali v bytě, kde měl Dvořák hlášené trvalé bydliště. V bytě explodovala výbušnina, kterou Dvořák podle informací CNN Prima News připravil pro majitelku nemovitosti, s níž měl také problémy. Pravděpodobně i ji chtěl zavraždit. Exploze nakonec zranila jednoho z policistů.

Na dva dny se pak Dvořák vytratil a dal o sobě vědět až v úterý, kdy přišel na pobočku úřadu práce na pražských Vinohradech v Bělehradské ulici a spáchal svůj nejhorší čin. Před zraky ostatních lidí chladnokrevně zastřelil zhruba padesátiletou pracovnici.

Nebezpečný útočník Jiří Dvořák vchází na úřad práce.

Rozmlátím jí hlavu na kaši železnou tyčí!

Právě s touto ženou se Dvořák dostal před lety do křížku. Krátce poté, co v roce 2015 přišel o práci, mu úřednice měla zamítnout podporu v nezaměstnanosti. Dvořák byl navíc následně vyškrtnutý z evidence úřadu, protože nechodil na povinné schůzky.

Dvořák si řekl, že se určitě jedná o další plánované spiknutí proti jeho osobě a úřednice patří k lidem, kteří mu cíleně chtějí zničit život.

Vraždu úřednice Dvořák evidentně plánoval dlouhé roky. Podle Blesku měl vrah před lety na internetu psát, že jí „rozmlátí hlavu na kaši železnou tyčí“. Dvořák také uváděl, že celé spiknutí řídí dva muži s pistolí, kteří úřednici ovládají, a cílem je dostat Dvořáka do vězení.

V listopadu roku 2016 Dvořák úřednici poslal znepokojivý e-mail, v němž jí vyhrožoval napadením. 

„Fakt, že v případě napadení byste mohla přijít o život, tuto nízkou svoloč vůbec nezajímá. Naopak má na tom eminentní zájem,“ stálo v mailu.

Před úřadem práce vzniklo menší pietní místo pro zaměstnankyni, kterou zabil šílený senior Jiří Dvořák.

Ženu Dvořákova slova vyděsila, chování muže řešila Praha 2 i pražský magistrát. Čin byl kvalifikován jako přestupek proti občanskému soužití jiným hrubým jednáním. Dvořák dostal pokutu tři tisíce korun.

Nabízí se tedy otázka, jestli policie Dvořáka nepodcenila a neměla jeho šílené chování řešit důsledněji.

„Do současné doby, tedy téměř celých pět let, nemáme informaci o tom, že by se poškozená v této souvislosti opětovně obrátila na policii s tím, že by ji podezřelý znovu kontaktoval nebo jakkoliv atakoval,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Policie obdržela výhrůžný e-mail. Psal ho komplic, nebo sám Dvořák?

Policisté nyní potvrdili, že se Dvořák chtěl mstít lidem za způsobená příkoří. Výše popsané ženy neměly být jedinými oběťmi.

Ve středu večer policisté dále uvedli, že obdrželi výhrůžný e-mail, ve kterém autor požaduje Dvořákovo propuštění do středečních osmi hodin večer pod pohrůžkou pokračování jeho nenaplněných cílů.

„Přijali jsme skrytá opatření, která z taktických důvodů nemůžeme blíže specifikovat. Po autorovi výhrůžky pátráme, bezprostřední nebezpečí nikomu nehrozí, případné další informace zveřejníme,“ uvedla policie na Twitteru.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:50 pátek 29. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 6
  • 3
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1