Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Drahoš spolupracovníky na Hrad dosud tají. Kdo přichází v úvahu?

    Ani na opakované přímé dotazy moderátorky televizní debaty Světlany Witowské nesdělil prezidentský kandidát Jiří Drahoš, s jakými eventuálními spolupracovníky počítá pro funkce kancléře, šéfa prezidentské kanceláře nebo tiskového mluvčího. Prý se stále nerozhodl a počítá s více variantami, pokud bude zvolen. Dokonce prý počítá i s experty, kteří pracovali v týmech protikandidátů v prvním kole.

    Nervozita, s jakou veřejnost i média očekávají jména potenciálních hradních úředníků, je pochopitelná. Spolupracovníci současného prezidenta Vratislav Mynář a Martin Nejedlý jsou dlouhodobě propíráni za kontroverzní podnikatelské aktivity.

    Jde mimo jiné o zastřešování neprůhledného financování Zemanovy kampaně/nekampaně či intenzivní vazby na Evropskou unii a jejím zájmům nepříliš nakloněné struktury na Východě. A to je přitom jenom viditelná špička ledovce.

    Nepohodlný „Grossův makléř“ Kleindienst

    Jiří Drahoš se v kampani dosud obklopuje lidmi, kteří nijak pošramocenou pověst nemají, tedy až na šéfmanažera jeho volební kampaně, starosty Nového Strašecí Jakuba Kleindiensta. Ten totiž zastával pozici v dozorčí radě firmy ML Compet spojené s organizací zmanipulovaných veřejných zakázek v kauze Davida Ratha. Mezi další „kousky“ někdejšího člena ODS patří prodej bytu premiérovi Grossovi, který ho nakonec stál funkci. Mluví se i o kauze zámku Líčkov.

    Vedoucí Drahošovy kanceláře Pavel Kolář a šéf kampaně Jakub Kleindienst.

    Kritiku tohoto blízkého spolupracovníka Drahoš v debatě na ČT odmítl, všechny okolnosti jeho působení si prý ověřil a nakonec se rozhodl před druhým kolem volby vést kampaň osobně. Většinu jeho poradců tvoří dobrovolníci včetně vědeckých kapacit i politicky zkušených pracovníků.

    Vlivní bratři Kolářové

    Mezi Drahošovy nejbližší spolupracovníky patří bratři Petr a Pavel Kolářovi. Diplomat Petr Kolář působil v minulosti jako velvyslanec ČR ve Spojených státech i v Rusku a pracoval i pro prvního porevolučního prezidenta Václava Havla nebo fond PPF vlastněný miliardářem Petrem Kellnerem. Prezidentskému kandidátovi dělá poradce v zahraničněpolitických a bezpečnostních otázkách, ale sám se k detailům nechce vyjadřovat.

    Jeho bratr Pavel Kolář působí jako vedoucí Drahošovy kanceláře zajišťující administrativní a organizační část kampaně. Je velmi pravděpodobné, že s ním v případě zvolení počítá akademik i do budoucna. Ani on ovšem nekomentuje svou případnou budoucnost v týmu profesora Drahoše. Tento bankéř v minulosti působil jako vysoký státní úředník a později ředitel Národního bezpečnostního úřadu v době, než se osamostatnil od Ministerstva vnitra.

    Veřejnoprávní mediální úderka

    Klíčoví pracovníci mediálního odboru jsou mluvčí a bývalá redaktorka veřejnoprávní České televize i Českého rozhlasu ve Velké Británii Kateřina Procházková a jako poradce někdejší moderátor ČT Petr Studenovský. Procházková za nejasných okolností nahradila svou předchůdkyni Lenku Pastorčákovou, která náhle a bez detailů onemocněla a z Drahošova týmu zmizela. Její prohřešek dosud není znám. Studenovský má jako mediální poradce na starosti především vystupování prezidentského kandidáta včetně proběhlých televizních debat.

    Bývalá redaktorka ČT a ČRo Kateřina Procházková působí jako Drahošova mluvčí.

    Mezi další spolupracovníky z nejbližšího Drahošova okolí patří držitel Českých lvů, režisér Tomáš Mašín, který má na starosti vizuální prezentaci prezidentského kandidáta. Dále to je manažer regionální kampaně a tajemník v jedné osobě Jakub Holas, který organizuje každý Drahošův výjezd a zajišťuje ho po všech stránkách i přímo v místě. Jako koordinátor asi desítky dobrovolníků pracujících na detailech kampaně a harmonogramu manželů Drahošových či distribuce propagačních materiálů působí Jiří Voldán, který se do týmu přidal již na začátku na jaře minulého roku.

    Vědecká suita expertů

    Nezanedbatelnými postavami v kruhu nejbližších spolupracovníků a poradců jsou vědci Jiří Grygar a Dana Drábová. Oba dva tvoří jádro expertního týmu poradců. Zatímco slavný astronom je odborníkem nejen na astrofyziku, ale také na dezinformace, Dana Drábová se specializuje na energetiku. Dalšími významnými poradci jsou ekonom CERGE-EI Daniel Münich, církevní historik a specialista na moderní české a evropské dějiny Jaroslav Šebek nebo egyptolog Miroslav Bárta.

    Astrofyzik Jiří Grygar je též expert na dezinformační kampaně.

    Kdo z uvedených lidí bude s Drahošem spolupracovat nadále i v případě jeho zvolení, zatím není úplně jasné, ale že to někteří ze jmenovaných postav budou, je pravděpodobné. Navíc je tady stále celá řada potenciálních expertů konkurenčních volebních týmů, kteří svou podporu Drahošovi do druhého kola nabídli, a on se spoluprací s nimi podle vlastních slov vážně zabývá.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:46 sobota 26. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      28
    • Trapas
      21
    • Super
      11
    • Tvl
      7
    • Cože
      6
    • Sladký
      6