Drahoš jako doktor Nevím: Umí taky něco jiného? ptají se lidé

Jiří Drahoš (69) o víkendu zazářil ve volbách do Senátu, kam se probojoval hned z prvního kola. Euforie z vítězství ale poněkud zakalila jeho slovní zásobu, a tak o povolební „špeky“ není nouze. Velkou popularitu si získala hlavně jeho holá, ale o to oblíbenější věta: „Nevím.“

Jiřího Drahoše, který byl minulých prezidentských volbách největším soupeřem současné hlavy státu Miloše Zemana, do Senátu nominovalo hnutí STAN, podpořila ho také KDU-ČSL, Strana zelených a TOP 09.

O tom, do jakého senátorského klubu vstoupí, ale zatím není rozhodnuto. „My jsme se dohodli, když jsme uzavírali smlouvu o podpoře, že tuhle otázku budeme řešit až po druhém kole senátních voleb,“ řekl úspěšný kandidát do Senátu. Drahošovo lavírování a přešlapování neuniklo ani mnohých politikům. „Neví. Pobavilo v neděli,“ rýpnul si poslanec ODS Václav Klaus mladší.

„Rozmáhá se nám tu takový nešvar – jeden kandidát, nyní už politik, kvůli tomu má přezdívku Mr. Nevím,“ přisadil si někdejší jihomoravský hejtman za ČSSD Michal Hašek. Ten by ale měl spíš zpytovat svědomí, proč jeho domovská strana v celém Česku prohrála na celé čáře, než se trefovat do těch, kdo uspěli.

Svou troškou do mlýna nevědomosti přispěla i advokátka Klára Samková. „Sim vás, až jednou bude něco vědět, tak mě vzbuďte...,“ utrousila na Drahošovu adresu.

Trému z nové politické funkce lze pochopit, nikdo učený z nebe nespadl. Na druhou stranu Drahoš, který si byl svým úspěchem téměř jistý, se mohl na povolební jednání více připravit a nacvičit si pár rozvitých vět třeba doma před zrcadlem. Politik by měl ovládat také umění improvizace a poradit si v situaci, kdy nemá projev nacvičený nazpaměť.

Nebo snad už vyčerpal okruh svých témat a teď neví, jak dál? Jak dlouho mu bude trvat, než zase získá řečnickou jistotu? Máme se připravit na „dobu nevímovskou“?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:45 úterý 5. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 71
  • 38
  • 31
  • 7
  • 7
  • 6