Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zákaz zahalování: Co kdyby vás nutili chodit nahého, ptala se hvězda Zelených Čunka!

    Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Petra Jelínková ze Strany zelených se rozcházeli hlavně v otázce migrace. | foto: Koláž Expres.cz

    Senátor a nejoblíbenější hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) nepatří mezi ty, kdo by migranty ze zemí vyznávajících islám vítal s otevřenou náručí, naopak. Schvaluje zákaz zahalování i další normy, které muslimům dají jasně najevo, že se životu v novém prostředí musí přizpůsobit. S tím ale zásadně nesouhlasí místopředsedkyně Strany zelených Petra Jelínková.

    „Do budoucna tím předejdeme možným problémům. Zákaz zahalování na veřejnosti je důležitým signálem, že se nám muslimové musí přizpůsobit, je to důležitý zákon pro budoucnost, protože nám reálně hrozí, že až ztratí muslimové výhody v Německu a ve Francii, budou se chtít usadit i u nás,“ uvedl Jiří Čunek v pořadu Proti sobě.

    Jeho oponentkou byla místopředsedkyně Strany zelených Petra Jelínková. „V Česku to není třeba, nemáme tu problémy s radikálními muslimy. Navíc nesouhlasím s tím, že to, co ženy mají nosit, určují v drtivé většině muži od stolu,“ kontrovala politička. Ta „šátkobraní“ vnímá velmi citlivě, protože sama na vlastní kůži zažila útoky protimuslimsky smýšlejících spoluobčanů, když kvůli nemoci jeden čas nosila šátek.

    Čunek, který mimo jiné proslul kontejnerovými domy pro méně přizpůsobivé občany, argumentoval tím, že třeba ve Francii také měli za to, že v zemi žádní radikálové nejsou, až do doby, kdy jim problém přerostl přes hlavu. 

    „Musíme dopředu stanovit přesné hranice, podložené zákonem, aby všichni ti, co budou chtít žít u nás, věděli do čeho jdou a podle toho se rozhodli, jestli jsou ochotni naše zákony respektovat, jestli jsou pro ně přijatelné. Multikulturní prostředí nefunguje, zachovejme si to vlastní, křesťanské a nově příchozí ať se přizpůsobí,poznamenal Čunek.

    „Tenhle způsob boje je kontraproduktivní. Musíme lidi integrovat. Řešením není, že z žen násilím strhneme kus oblečení. Cestou je vysvětlit jim, proč vyznávat naše hodnoty, v čem je jejich přínos,“ oponovala Jelínková, která by šla cestou domluvy, smíru, výuky a integračních programů.

    Bohužel zapomněla na fakt, že v očích mnoha arabských žen jsou Evropanky lehké ženy a poběhlice, kterými pohrdají. Těm se bude těžko vysvětlovat, v čem tkví výhody nošení bikin a proč vám vadí jejich hábity na koupání v bazénu.

    Podle hejtmana Zlínského kraje by ale zákon o zahalování mohl zafungovat ne jako impuls k většímu zatvrzení a radikalismu muslimů, ale jako účinná prevence. „Pokud zahalování patří k nedílné součásti jejich náboženství, kterou nelze oddělit, pak by si naši zemi ani nevybrali jako svůj cíl,“ trval si na svém hejtman.

    „Vy chcete vyhánět turistky z Teplic?“ chytila se svého místopředsedkyně Zelených. Bohužel neuvedla příklad ani jedné (evropské) země, kde by integrace muslimů proběhla nebo probíhá bez problémů, naopak má pocit, že se tu jen straší veřejnost. V argumentační agonii pak začala „sčítat jablka a hrušky“. „Jak by vám bylo, kdyby vás nutili chodit nahého?!“ zeptala se, aby pak vzpomněla migrační vlnu ze zemí bývalé Jugoslávie.

    Tak nějak při tom všem zapomněla na fakt, že srovnávat uprchlíky z Řecka, Ukrajiny nebo bývalé Jugoslávie s těmi z muslimských zemí dost dobře nejde a jako argument neobstojí...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:03 sobota 5. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      28
    • Tvl
      12
    • Haha
      10
    • Super
      9
    • Sladký
      9
    • Cože
      8