Léto podle Jiřího Čunka: Potápění v Egyptě a zdolávání Alp, koronaviru se nebojím!

Tisíce Čechů letos kvůli pandemii koronaviru přišly o dovolenou, na niž se mnozí dlouhé měsíce těšili. Politický matador Jiří Čunek (61) do této kategorie občanů naštěstí nespadá. Expresu dlouholetý člen lidovců prozradil, jestli se někam chystá a jak by měla vypadat jeho dokonalá dovolená. Věděli jste například, že Čunek je vášnivým potápěčem a horolezcem?

Redakce Expres.cz pokračuje v seriálu, který mapuje letošní letní dovolenou českých politiků, již negativním způsobem ovlivnila pandemie koronaviru.

V minulém díle jsme se podívali na to, jak dovolenou tráví komunistický poslanec Jiří Dolejš, který se netají tím, že preferuje „české moře“ na Slapech.

Teď jsme se na letní plány zeptali další dlouholeté tváře české politické scény, člena KDU-ČSL Jiřího Čunka.

„Na dovolené jsem letos ještě nikde nebyl, a kdybych někam jel, maximálně tak na dva dny, a tím pádem bych jel jedině někam po Česku. Důvodem je má časová vytíženost, koronaviru se nebojím, to mě netrápí,“ řekl nám na úvod Čunek, který nemá v České republice žádné oblíbené místo.

„V Česku je málo míst, která nejsou hezká. Oblíbené místo úplně nemám, ale rád zůstávám například na Valašsku, protože tu je tak tisíc zákoutí, která jsem ještě neprošel. Nedávno jsem měl možnost si projít Vysočinu...,“ rozpovídal se zkušený politik.

Jiří Čunek rád cestuje po Česku.

Rád se potápím a lezu po horách. Nejčistší moře je v Egyptě

Jiřího Čunka jsme se tedy alespoň zeptali, jak by měla vypadat jeho ideální dovolená. Lidovec nám okamžitě sdělil, že mezi „plážové povaleče“ se v žádném případě neřadí.

„U vody se neválím téměř nikdy, to mě nebaví. Já jsem plavec, takže v moři se buď potápím, nebo plavu. Dříve jsem také lezl po horách i tím horolezeckým způsobem, když se teď můžu někam takhle vyškrábat, je to pro mě stále velká radost,“ řekl nám Čunek.

„Lezl jsem po našich Tatrách, v zahraničí jsem vylezl na jednu z hor v Coloradu, ale to nebylo tedy tím horolezeckým způsobem, nebyl jsem jištěný lanem. Pak jsem byl v Alpách. To bylo něco mezi horolezectvím a turistikou, jištění bylo na skále se skobami. Nějaké ty rakouské hory jsem už dříve zdolal. Ne že bych teď lézt po horách nemohl, ale z časových důvodů to nedávám,“ dodal politik.

Jiří Čunek s manželkou

Čunka jsme požádali, aby se podělil o své zkušenosti s potápěním. Expresu se bývalý místopředseda Topolánkovy vlády svěřil, že nejlépe se mu prozkoumávalo moře v Egyptě.

„V Egyptě je to fakt dobré, je tam nejčistší voda. Potápěl jsem se ale také na Novém Zélandu, jednou jsem byl i v Austrálii, když jsem tam asi před patnácti lety navštívil dceru, která tam studovala. Jsem radostný potápěč s tím, že jednou za dva roky někam na čtyři až pět dní vyrazím,“ promluvil o své zálibě Čunek.

Jiří Čunek s manželkou

Bývalý předseda KDU-ČSL na závěr čtenářům Expresu sdělil své doporučení k letošnímu již probíhajícímu létu.

„V Česku je tolik míst, že je neobjevíme ani za sto let, letos je bezpečnější zůstat u nás. Ne kvůli nákaze, ale kvůli různým podmínkám v ostatních státech. Někdo může například uzavřít hranice. Radil bych tedy, abyste letos využili domácí destinace, jsou krásné stejně,“ řekl Čunek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 23. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 44
  • 43
  • 22
  • 20
  • 19
  • 17