Ve věku 90 let zemřel Jiří Brady. Za války prošel několika koncentračními tábory

Ve věku nedožitých 91 let zemřel v Torontu podnikatel a především pamětník holokaustu Jiří Brady, který zasvětil svůj život pomoci lidem a přednášením o zrůdách nacismu. Na Twitteru o jeho smrti informoval jeho příbuzný, bývalý ministr kultury Daniel Herman. O Bradym se výrazně mluvilo i v souvislosti se státním vyznamenáním, které mu neudělil prezident Miloš Zeman.

Jiří Brady pocházel z židovské rodiny a jako takový se musel potýkat s perzekucí za druhé světové války. Velká část jeho rodiny zahynula v koncentračních táborech, on sám si několika z nich prošel. Zažil hrůzy Terezína i Osvětimi, kde mu život zachránilo to, že se dostal do skupiny lidí, která šla pracovat do tábora Gliwice. Ke konci války se mu podařilo uprchnout z pochodu smrti.

Po válce Brady emigroval a od roku 1951 žil v Kanadě, kde si založil instalatérskou firmu. Výrazně se angažoval v pomoci svým krajanům, kteří také emigrovali do Kanady, a značnou část života zasvětil vyprávění o zvěrstvech nacistů.

Řada lidí má v paměti nedávnou kauzu kolem státního vyznamenání, které mu měl v roce 2016 udělit prezident Miloš Zeman, ale po setkání jeho příbuzného, tehdejšího ministra kultury Daniela Hermana, s dalajlamou ho údajně zrušil. Zeman tehdy uvedl, že Jiří Brady sice na vyznamenání byl nominován, ale on ho neschválil, tudíž ho ani nemohl zrušit.

Jiří Brady zemřel ve věku nedožitých 91 let.

O smrti Bradyho na Twitteru informoval právě jeho synovec z druhého kolene Daniel Herman.

„Jiří Brady zemřel v noci na dnešek v Torontu ve věku nedožitých 91 let. Přežil Osvětim a byl neúnavným bojovníkem za svobodu a lidská práva,“ napsal Herman.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:36 neděle 12. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 7
  • 7