Modla demonstrantů je bývalý fotbalový šíbr: Rajchla si vychoval Chvalovský, sedl si i s Berbrem

Odpůrci vlády Petra Fialy mají nového vůdce a modlu, stal se jí aktivista Jindřich Rajchl. I když o víkendu zmobilizoval tisíce lidí na demonstraci proti chudobě, sám k těm, kteří by měli hluboko do kapsy, nepatří. Jedná se nejen o úspěšného právníka, ale také někdejší o štiku českého fotbalu a historicky nejmladšího „šíbra“, jehož si vychoval mocný muž František Chvalovský. Síly v jednu chvíli spojil i s Romanem Berbrem, naopak jinému funkcionáři, Miroslavu Peltovi, se postavil. Později také šéfoval hazardní společnosti.

Jindřich Rajchl do světa peněz a moci pronikl už na přelomu tisíciletí. A přivedl ho již zmíněný mocný muž fotbalu František Chvalovský.

Ten ho dosadil do funkce sportovního ředitele Blšan. Tamní klub byl fenoménem, peníze ho dostaly do první ligy, kterou hrál na stadionu s kapacitou více lidí, než kolik byl a je celkový počet obyvatel vesnice v Ústeckém kraji.

Rajchlovi tehdy bylo pouhopouhých 27 let. Jenže Chvalovský se trefil. Z mladíka se vyklubala dravá štika, která začala funkcionářskou hierarchií proplouvat až na vrchol.

Brzy začal platit za schopného šíbra, který umí sehnat sponzory a s nimi i peníze. Díky tomu ostatně dokázal dostat do první ligy také pražskou Duklu.

Rajchl chtěl víc, chtěl šéfovat celému fotbalu. V roce 2011, to mu bylo pouze 34 let, se rozhodl kandidovat na post šéfa svazu. Měl za sebou silná jména, třeba Ivana Haška nebo již zmíněného Chvalovského, jehož mimo jiné Rajchl zastupoval v kauze tunelování Komerční banky. Podnikatel si měl s komplici přijít na 1,5 miliardy korun, nakonec dostal deset let za mřížemi. Do vězení ale díky amnestii Václava Klause nešel.

Ivan Hašek, Jindřich Rajchl

V neposlední řadě za Rajchlem stál i „démon“ českého fotbalu Roman Berbr, kterého Rajchl často hájil v médiích.

Naopak proti němu se postavil majitel Jablonce Miroslav Pelta, který se pyšnil stejnou pověstí: že dokáže do fotbalu přivést peníze. Vztahy spolu měli korektní, přesto se před volbou několikrát jeden do druhého opřel, byla cítit rivalita.

Někdejší fotbalový funkcionář Jindřich Rajchl uspořádal demonstraci proti bídě.

Nakonec zvítězil Pelta. Rajchl se pak o dva roky později rozhodl, že nebude znovu kandidovat ani na post místopředsedy FAČR, protože nechtěl stát v cestě Romanu Berbrovi. Ten se tak stal jediným kandidátem.

Od té doby se Jindřich Rajchl z fotbalu postupně vytratil. Stal se ředitelem společnosti Bwin.com, která provozuje online hazard, pro Českou republiku a Slovensko. Také, přinejmenším v minulosti, provozoval dvě restaurace.

Na Rajchlově demonstraci se vybíralo na protivládní placky.

Demonstrace na Václavském náměstí

V posledních letech se Rajchl profiluje jako aktivista, svolává demonstrace jako tu poslední na Václaváku, na níž se někteří účastníci pokusili vniknout do budovy Národního muzea a chtěli z ní strhnout ukrajinskou vlajku. Někteří účastníci na sobě měli ruské symboly.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 12. července 2023. Anketa je uzavřena.

  • 68
  • 29
  • 8
  • 7
  • 5
  • 3