Opravdový Benjamin Button: Jernarovi je 6 let, kvůli chorobě vypadá jako stařík

Film Podivuhodný případ Benjamina Buttona má do reality sice hodně daleko, chlapeček jménem Jernar Alibekov však jeho hlavní postavu minimálně hodně nápadně připomíná. Ačkoliv je mu pouhých šest let, vzhledově vypadá spíše jako devadesátiletý stařík. Trpí totiž Ehlersovým-Danlosovým syndromem, kvůli němuž má extrémně elastickou a vytahanou kůži.

Snímek Podivuhodný případ Benjamina Buttona s Bradem Pittem v hlavní roli vypráví o chlapci, který se narodí jako starý muž a s přibývajícím časem mládne. Jde o hodně fantazijní představu, v Kazachstánu se však narodil chlapec, jehož příběh se filmu až nápadně podobá.

Jmenuje se Jernar Alibekov, a přestože je mu teprve šest let, na první pohled vypadá jako stařeček. Kůže na jeho obličeji je totiž nejen vrásčitá, ale také vytahaná a povislá.

Za takovou deformaci však nemůže nevysvětlitelná záhada jako v případě filmu, nýbrž Ehlersův-Danlosův syndrom, který mu byl hned po narození diagnostikován.

Podle lékařů je jeho choroba neléčitelná, dá se jen zmínit její průběh.

Ehlersův-Danlosův syndrom je choroba, která postihne jednoho člověka z padesáti tisíc. Projevuje se například ochablostí kloubů, křehkostí šlach či svalů nebo větší zranitelností a hyperelasticitou kůže, což je i Jernarův případ. Už od narození měl například vytahaná víčka, která ho navíc nepříjemně svědila.

Jernara čeká nákladná operace.

Zásadním problémem je, že Jernarova choroba není léčitelná. Chlapec se sice chystá na transplantaci kůže, jenže lékaři jsou skeptičtí, léčba podle nich dokáže průběh choroby pouze mírnit. A operace bude natolik nákladná, že ji rodina nezvládá platit sama.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:00 úterý 1. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 7
  • 6
  • 6
  • 5
  • 5
  • 5