Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jeremy Corbyn: „Zabavíme bohatým domy a ubytujeme v nich oběti požáru!“

    Jeremy Corbyn přišel s kontroverzním řešením situace po požáru v Londýně. | foto: Expres Koláž

    Požár londýnského mrakodrapu vyvolal řadu otázek. Kromě toho, jak vůbec k nešťastnému incidentu došlo, je třeba vyřešit také jiný palčivý problém - co udělat s desítkami zlomených lidí, kteří se po devastujícím požáru nemají kam vrátit? Jeremy Corbyn, vůdce britské labouristické strany, v tom má jasno. Postiženým by nabídl prázdné domy bohatých Londýňanů!

    Kde ubytovat přeživší děsivého požáru londýnského mrakodrapu? Tato otázka je velmi akutní, desítky lidí totiž kvůli požáru přišly o střechu nad hlavou a nyní se nemají kam vrátit. Kromě toho jsou incidentem otřeseni, a tak je jejich schopnost situaci vyřešit velmi snížena. Navíc je zřejmé, že v panelovém domě tohoto typu nežili příliš majetní lidé, řada postižených tak přišla o veškerý majetek.

    S šokujícím návrhem přišel vůdce labouristické strany Jeremy Corbyn, kterého v nedávno uplynulých volbách podpořilo velké množství především mladých lidí. „Měli bychom zabrat prázdné domy bohatých lidí z Kensingtonu a nabídnout je obyvatelům Grenfell Tower, kteří přišli o střechu nad hlavou kvůli požáru,“ uvedl.

    Předseda britské levicové Labour Party Jeremy Corbyn má velký problém. Provalilo se na něj, že v uplynulých dnech lhal jak voličům, tak členům vlastní strany.

    „Je nezbytně nutné najít nemovitosti, do kterých tyto lidi přestěhujeme, a pokud bude nutné je zabrat nuceně, udělejme to. Je totiž nezbytné, aby se obyvatelé domu přestěhovali společně všichni do jedné čtvrti,“ sdělil dále Jeremy Corbyn. Chtěl by tak usnadnit nelehkou situaci přeživších alespoň tím, že nebude trhat sousedství, ve kterém se lidé mezi sebou léta znali a přátelili, ale přesune je do nového bydliště všechny společně.

    Jeremy Corbyn je známý jako poměrně kontroverzní politik, který byl již mnohokrát nařčen z marxismu. A nutno podotknout, že pokud někdo pochyboval o jeho levicovém smýšlení, po tomto prohlášení již nelze mít pochyb. Téma využívání prázdných domů a bytové krize je totiž jednou z momentálně velice diskutovaných otázek, kterými se levicově smýšlející politici i voliči zabývají.

    V Londýně hořel dům.

    Jeremy Corbyn svůj postoj vysvětluje následovně: „Je vůbec přijatelné, aby v Londýně byly prázdné luxusní domy a byty, které jejich majitelé nijak nevyužívají, zatímco jsou zde lidé, kteří přišli o střechu nad hlavou a nemají kde žít?“

    Corbynův postoj vytváří velký prostor pro diskusi. Zcela jistě je potřeba obětem strašlivého neštěstí pomoci a je v pořádku, že se politici snaží najít co nejlepší způsob, jak to realizovat. Toto téma je ostatně velmi aktuální také v Česku. Skupinka squatterů, která na protest proti nevyužívání objektů jeden z pražských domů obsadila, se domnívá, že společnost by měla mít právo rozhodovat o budovách, o které se jejich majitel nedostatečně stará a nezajímá se o ně. V takovém počínání vidí zejména řešení toho, že je v Česku údajně až jeden milion občanů ohrožen potenciální ztrátou bydlení.

    Je ale v pořádku někomu dobročinnost nařizovat a zabavovat mu nemovitosti jen proto, že je aktuálně neobývá? A kde leží hranice mezi ochranou majetku a ochranou veřejných zájmů? To je otázka, na kterou zatím nikdo nezná jednoznačnou odpověď...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:41 sobota 14. října 2017. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      50
    • Cože
      25
    • Super
      22
    • Trapas
      20
    • Sladký
      11
    • Haha
      10