Pitva finančníka Epsteina potvrdila zlomenou jazylku: Byl vilný a vlivný boháč zavražděn?

Finančník, filantrop a přítel vlivných Jeffrey Epstein (†66), kterého ostraha newyorského vězení našla v sobotu v cele mrtvého, měl podle výsledků pitvy zlomeniny v oblasti krku. Mohlo se tak jednat nejen o zmíněnou sebevraždu, ale i o uškrcení. Epsteina soud obvinil ze sexuálních zločinů a ve vazbě čekal na soud, hrozilo mu až 45 let ve vězení.

O pitvě informoval deník The Washington Post, uvedl, že Jeffrey Epstein měl kromě jiného zlomenou jazylku. Odborníci, které list oslovil, uvedli, že tato fraktura se objevuje při oběšení, mnohem běžnější je ale u obětí vražd uškrcením.

Epstein byl nalezen v cele mrtvý v sobotu, den poté, co soud zveřejnil výpověď, v níž jedna z jeho údajných obětí, Virginia Roberts Giuffre, tvrdila, že ji finančník držel jako sexuální otrokyni. 

Jeho cela přitom byla koncipována tak, aby se úspěšným pokusům o sebevraždu vězňů podařilo předejít. Žádné ostré hrany, časový spínač ve sprše, která se po krátké době vypne, aby se předešlo utonutí, i speciální povlečení a oblečení z materiálu, který se chová jako papír.

„V posteli je sice kovový rám, který je ale přidělaný napevno, nelze s ním pohybovat,“ svěřil listu Daily Mail člověk, který poměry ve věznici dobře zná.

Šéf ministerstva spravedlnosti William Barr podle agentury Reuters připustil, že v newyorské federální věznici nastala neupřesněná „vážná pochybení“. Dodal, že on sám i celý úřad byli zděšeni a „upřímně rozhořčeni“, když se dozvěděli, že vězeňská služba Epsteina neuhlídala.

Epsteinova kauza byla pro Barra podle jeho slov osobně důležitá a finančníkova smrt upřela obětem šanci zúčastnit se konfrontace v soudní síni.

Podle agentury AP v době sebevraždy dohlíželi na oddělení, kde byla i finančníkova cela, dva dozorci. Jeden z nich pracoval už pátý den po sobě přesčas, přesčasy měl kvůli nedostatku pracovníků nařízené i jeho kolega.

Podle listu The New York Times zaměstnanci věznice zjevně porušili pravidla, když Epsteinovu celu nekontrolovali každých 30 minut, jak bylo nařízeno. Finančník byl v cele sám, i když ministerstvo spravedlnosti dostalo od vedení nápravného zařízení ujištění, že s ním v cele bude spoluvězeň. 

Po zprávě o Epsteinově smrti začala na internetu ve velkém kolovat nepodložená konspirační tvrzení, která souvisí s jeho někdejšími vazbami na vlivné lidi, jako je Donald Trump, exprezident USA Bill Clinton nebo britský princ Andrew.

Někteří komentátoři dokonce věří, že Epstein byl ve skutečnosti zabit v zájmu utajení kompromitujících informací.

Prezident Trump na Twitteru sdílel dva příspěvky, které Epsteinovu smrt spojují s exprezidentem Clintonem. Jeden z nich pochází od komika Terrence Williamse, druhý z účtu BNL NEWS, který údajně provozují „nezávislí žurnalisté“.

Novinářka Jane Lytvynenko, která píše o dezinformacích pro web BuzzFeed News, uvedla, že tento účet často šíří nepravdy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:01 pátek 13. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 19
  • 19
  • 18
  • 16
  • 14