Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vážná nemoc, blázinec a láska k poezii! Příběh vraha, který umlátil kanibala Dahmera

    Jak dopadl Dahmerův vrah Scarver? | foto: Koláž Expresu

    Desetidílná minisérie o chladnokrevném vrahounovi Jeffreym Dahmerovi patří mezi nejúspěšnější počiny streamovací platformy Netflix. V České republice se seriál s vynikajícím hercem Evanem Petersem v hlavní roli drží už několik týdnů mezi nejsledovanějšími snímky. Mnoho lidí zajímá, jak vlastně dopadl muž, který kanibala Dahmera v posledním díle umlátil ve vězeňské posilovně. Doživotně odsouzený Christopher Scarver (53) se za mřížemi vrhl na psaní básní a bojuje s vážnou psychickou nemocí. Před časem si také stěžoval na šikanu ze strany bachařů.

    Jeffrey Dahmer, který mezi lety 1978 až 1991 zavraždil minimálně sedmnáct mladých mužů, je dodnes považován za jednoho z nejhorších sériových vrahů všech dob.

    Ve svém bytě si schovával ostatky jako cenné trofeje. V lednici měl mužské genitálie a některé oběti rozpouštěl v kyselině. Dahmer za své hrůzné činy vyfasoval patnáct doživotních trestů. Ve wisconsinském kriminále nakonec strávil jen zhruba dva roky.

    Dne 28. listopadu 1994 byl brutálně napaden spoluvězněm Christopherem Scarverem, který ho zmlátil kovou tyčí v posilovně. Dahmer zemřel při převozu do nemocnice. Scarver později uvedl, že chtěl pomstít všechny oběti „kanibala z Milwaukee“.

    Takhle vypadal Christopher Scarver v seriálu o Dahmerovi.

    Těžké dětství, schizofrenie a vražda kvůli 15 dolarům

    O Scarverovi se ví, že měl velmi těžké dětství. Pocházel z chudé rodiny a ještě coby malý chlapec byl vyhozen z domu. Brzy začal holdovat alkoholu. V opilosti prý slyšel hlasy ve své hlavě a později mu byla diagnostikována schizofrenie.

    Do kriminálu se Scarver dostal kvůli vraždě z června 1990, kdy zabil zaměstnance stavby Stevea Lohmana kvůli patnácti dolarům. „Potřebuji více peněz,“ řekl Scarver poté, co svou oběť střelil do hlavy. Potom zmáčkl spoušť ještě dvakrát.

    Na místě činu byl tehdy i vedoucí stavby John Feyen, jenž Scarverovi vypsal šek na tři tisíce dolarů. Scarver se ho poté pokusil také zabít, ale Feyen utekl.

    Christopher J. Scarver

    V kriminále měl Scarver pověst vyšinutého podivína. V den, kdy ve vězeňské posilovně zavraždil Dahmera a dalšího vězně Andersona, ho bachaři výjimečně nechali naprosto bez dozoru.

    „Bůh mi řekl, abych to udělal. Anderson a Dahmer jsou mrtví,“ oznámil pak zaměstnancům kriminálu ledově klidný Scarver.

    16 let na samotce kvůli vraždě a stížnosti na bachaře

    Dahmerův vrah pak vyfasoval další dva doživotní tresty. Podle svých slov v kriminále zažil hotové peklo. V roce 2004 podal žalobu na proti bachařům. Scarver uvedl, že byl vystaven krutému zacházení, které je v rozporu s ústavními právy. Po zavraždění Jeffreyho Dahmera byl prý těžko uvěřitelných šestnáct let na samotce.

    Soudce Scarverovu žalobu tehdy zamítl s tím, že se zaměstnanci věznice nedopustili nezákonného jednání. Psychicky nemocný vrah se pak zkoušel ještě odvolat, ale opět to skončilo fiaskem.

    Christopher J. Scarver u soudu

    O vraždě chtěl napsat knihu: Jeho humor byl nechutný

    O několik let později byl Scarver spolu s dalšími vězni přesunut do zařízení pro psychicky nemocné v Coloradu.

    V posledních letech se zdá, že si Scarver i přes svou psychickou nemoc uvědomil, že by mohl ze svého příběhu leccos vytěžit. V kriminále začal psát básně a poskytovat rozhovory.

    Nedávno také uvedl, že by rád napsal knihu o tom, proč a jak zabil Jeffreyho Dahmera. Kniha by měla mimo jiné odhalit to, jak Dahmer svým nechutným chováním obtěžoval ostatní vězně.

    ilustrační snímek

    V roce 2015 Scarver poskytl velký rozhovor pro New York Post. Nechal se slyšet, že Dahmera prý umlátil kvůli jeho očím, které podle něj působily nekajícně.

    „Většina lidí ve vězení lituje svých hříchů. Dahmer mezi ně nepatřil,“ uvedl Scarver, jehož prý hodně rozčilovalo Dahmerovo chování v kriminále.

    Kanibal z Milwaukee podle Scarvera ve vězení dělal nechutné věci v jídelně. Například předstíral, že kečup je lidská krev, a vězeňské jídlo formoval tak, aby vypadalo jako části lidského těla.

    „Překročil hranici,“ řekl Scarver, který si dodnes dopisuje se svým synem, jehož zplodil ještě na svobodě.

    Scarver prý Dahmer sledoval jako osamělý vlk zpovzdálí na vězeňském dvoře, ale nikdy se k němu nepřiblížil, protože se nechtěl stát terčem jeho odporného humoru. „Nikdy jsem s ním nekomunikoval,“ tvrdil Scarver.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:33 pondělí 20. února 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      10
    • Trapas
      10
    • Tvl
      8
    • Haha
      5
    • Sladký
      5
    • Cože
      3