Češi? Pracují málo, ale dost mluví! Bruselský „král“ Juncker mluvil o Česku a vyhrožoval

Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker na konferenci v italské Florencii zaútočil na země, jež označil jako členské „na částečný úvazek“, které pokračují v oddělování uvnitř bloku EU. Uvedl také, že nový dlouhodobý rozpočet musí odrážet velké ambice a evropskou solidaritu. V projevu, v němž se zmínil i o migrační krizi, sice konkrétně nejmenoval, ale bylo zřejmé, které státy má na mysli.

Evropská unie chce do budoucna řídit finanční toky jednotlivým státům ochotou nebo schopností „dodržování evropských hodnot“. V návrhu rozpočtu na léta 2021–2027 tak hrozí především Maďarsku a Polsku, že by jim bruselští úředníci značně přitáhli kohoutky s přísunem peněz.

Není divu. Právě ve jmenovaných zemích došlo v posledních měsících k výraznému omezování svobody médií či soudním reformám posilujícím roli státu při kontrole soudnictví. A právě to mají být ty evropské hodnoty, na nichž při porcování rozpočtového medvěda bude záležet.

„V průběhu migrační, ekonomické a finanční krize jsem zjistil, že tady jsou evropské země na plný úvazek, které jsou na svém místě vždy, když je přijmout potřebná opatření. A potom jsem přišel na to, že tady jsou evropské země na poloviční úvazek, které se občas zapojí, ale občas nepřijdou do práce, ale o to více nadělají řečí,“ řekl ve svém projevu Jean-Claude Juncker.

Není pochyb o tom, že mezi země na poloviční úvazek považuje vrchní evropský komisař právě Českou republiku za její postoje při přerozdělování uprchlíků. Odmítnutím uprchlických kvót se naše země stala trnem v oku bruselských úředníků. Ti odmítají nefunkčnost a společenské nebezpečí svých sociálních projektů.

„Chtěl bych, aby všechny členské státy Evropské unie byly Evropany na plný úvazek,“ vyjádřil Juncker naději. Dále oznámil, že Brusel uvažuje o zřízení fondu, který by měl podpořit strukturální reformy v zemích, kde se to nedaří, jenž bude disponovat částkou 25 miliard eur. Peníze, které by „neposlušným zemím na částečný úvazek“ mohly do budoucnosti chybět.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:46 středa 12. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 436
  • 58
  • 42
  • 25
  • 23
  • 16