Junckere, zabal to! Král eurobyrokratů po Češích a Nizozemcích urazil Italy

Hlava Evropské komise Jean-Claude Juncker sice svou politikou zavlekl EU do největší krize za dobu její existence. Ani to zprofanovanému lucemburskému politikovi a vrchnímu eurokratovi nebrání, aby po Česku, Polsku a Maďarsku rozlítil svými výroky o Rusku Nizozemce a brexitující Brity. A třešnička na pomyslném dortu přišla v podobě šťouchance do „málo pracovitých a zkorumpovaných“ Italů.

Od reality často odtržený bruselský byrokrat Jean-Claude Juncker zřejmě tak často holduje svému oblíbenému šampaňskému, že mu dočista přeskočilo. Není to tak dávno, co uvedl, že některé země EU pracují jen na půl úvazku, ale o to více mluví. Byla to narážka na země Visegrádu a jejich postoj k přerozdělování migrantů.

Následně se v době krize vztahů některých států EU a Ruska začal starat o to, aby se vztahy s putinovskou autokracií pokud možno co nejdříve narovnaly v duchu hesla „co jsme si, to jsme si“. Rusko je prý přece jen největší zemí světa.

„Nikdy nepřijmeme to, co Rusko předvedlo s Krymem nebo na východě Ukrajiny,“ řekl Juncker a jedním dechem potvrdil, že on již dávno zapomněl. „Musíme pokusit, nelze říct rovnou o normalizaci vztahů, ale o spolupráci v oblastech, kde spolupracovat můžeme, například výzkum, inovace a další oblasti,“ nechal se slyšet podle deníku The Guardian

Jenže to není nejšťastnější vyjádření ve době, kdy Putinova administrativa zneužila Česko ke svým manévrům v aféře novičok a otrávení agenta Skripala. A právě Britové tím utrpěli nejvíce, protože Miloš Zeman dal Rusům proti Londýnu a Therese Mayové bič. Ta byla Rusy dokonce označena za lhářku.

Kromě Britů Junckerův výrok a sbližování s Ruskem nenadchly ani Holanďany. A to poté, co mezinárodní tým vyšetřovatelů v čele s Nizozemci konstatoval, že jejich civilní letadlo MH17 sestřelil v roce 2014 nad Ukrajinou ruský Buk, jakkoliv to Ruská federace popírá a dlouho se snažila vinu hodit na ukrajinské vojenské složky.

A naposledy si předseda Evropské komise vyšlápl na neposlušné Italy. Poslední volby jasně ukázaly, že tamní obyvatelstvo již nevěří vedení EU a slovům o spravedlivé pomoci s uprchlíky. Nálada vůči migrantům a evropským slibům je v zemi mizerná a populistická aliance Ligy a Hnutí pěti hvězd v březnových volbách uspěla i právě díky tomu. Nacionalisté oplývají bojovnou rétorikou také vůči zemím, které odmítly uprchlické kvóty.

Šéf euroskeptické a protiimigrační Ligy Matteo Salvini kritizuje Junckera za „ostudný a rasistický“ komentář na účet Italů. Předseda komise EU měl totiž podle iDnes.cz prohlásit, že „Italové by měli více pracovat a potírat korupci, chtějí-li zlepšit situaci na zchudlém jihu země“. Mluvčí předsedy komise reagovala, že byl vytržen z kontextu.

„Nová vláda udělá vše pro to, aby práva a důstojnost šedesáti milionů Italů byly respektovány. Italové od Evropy očekávají spolupráci, a ne urážky,“ vzkázal italský premiér Junckerovi. A nejeden občan EU již začíná eurokomisaři stříhat pomyslný metr do odchodu z funkce příští léto.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:56 úterý 2. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 13
  • 10
  • 9
  • 9
  • 9