Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dochází lůžka, armáda postaví novou nemocnici. Vědci apelují: Zůstaňte doma, jinak...

    Armáda začala s přípravami na stavbu polní nemocnice s kapacitou 500 lůžek v pražských Letňanech. | foto: Expres.cz

    Bohužel, nemáme pro vás místo! Tuto větu už možná brzy uslyší první nemocní s covidem, protože už pro ně nebude k dispozici lůžko v nemocnici. Českému rozhlasu Plus to dnes řekl docent biochemie a prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka. Dodal, že podle modelů bude kapacita českých nemocnic zaplněna na konci října. Konvalinka patří mezi vědce, kteří dnes vydali mimořádnou výzvu, ve které apelují na českou veřejnost: Mezi lidi vycházejte jen v nejnutnějších případech.

    Konvalinka uvedl, že v současnosti nejsou nemocnice plné a mají stále volná lůžka, růst počtu nakažených je ale v posledních dnech exponenciální. „Podle nejenom našich, ale i evropských zkušeností lidé, kteří skončí v nemocnici za tři týdny, jsou infikování dnes a zítra,“ podotkl Konvalinka.

    Podle modelů má být stávající kapacita nemocničních lůžek vyčerpána na konci měsíce. Lidé, kteří se nakazili minulý týden, proto podle Konvalinky ještě lůžko v nemocnici mít budou. „Jestli se během tohoto týdne nakazíte, jste ve velkém nebezpečí, že pro vás to lůžko nezbude,“ dodal.

    Nutností je proto podle Konvalinky navýšit kapacity pro hospitalizaci pacientů s covidem-19. Lidé by podle něj také měli mnohem více dbát na obranu před nákazou.

    Konvalinka také zmínil, že viděl modely šíření epidemie, podle nichž se rozhodovala vláda o vyhlášení zpřísněných bezpečnostních opatření. Výsledky jsou podle něj velmi pesimistické.

    Zdravotníci si nasazují ochranné pomůcky.

    „Viděl jsem i jiné konkurenční modely od dalších kolegů, které vypadají ještě hůř. Bohužel, ta realita za poslední tři dny vlastně jde malinko hůř než ten pesimistický scénář,“ uvedl.

    Konvalinka patří mezi signatáře výzvy vědců z různých oborů, kteří varují veřejnost na hrozícím přetížení zdravotního systému kvůli epidemii covidu-19.

    „Pokud nedojde k dramatické změně chování, může mít podle našich odhadů epidemie 5000 až 15 000 obětí do konce roku,“ varují autoři výzvy, mezi něž patří kromě Konvalinky také infektolog a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, vedoucí oddělení chemie a fyziky aerosolů Akademie věd ČR Vladimír Ždímal nebo datový vědec Petr Ludwig, který se specializuje na modelování a simulace komplexních systémů.

    Osobní lockdown

    Vědci proto vyzývají lidi, aby zavedli „osobní lockdown“, to znamená vycházeli z domovů jen v nejnutnějších případech. Apelují také na nutnost nošení roušek ve všech vnitřních prostorách a také venku v místech, kde není možné udržet alespoň dvoumetrový odstup od ostatních.

    V Česku ve středu přibylo 9544 prokázaných případů, nejvíce za jediný den od začátku epidemie. Dosavadní maximum z pátku bylo o 927 nižší. Aktuálně nemocných je přes 77 000 lidí, z nichž 2678 je hospitalizovaných.

    Armáda začala s přípravami na stavbu polní nemocnice s kapacitou 500 lůžek v pražských Letňanech.

    Podle dnešního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) by stát měl kvůli koronavirové epidemii začít zvyšovat počet lůžek mimo nemocnice už tento víkend.

    Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že příprava prostor pro lůžka v areálu pražského výstaviště Letňany by měla začít v sobotu. Lůžek bude 500, výstavbu zajistí armáda. Využije stávající budovy, vybaví je a poskytne vojenský zdravotnický personál. Práce už běží, čeká se na oficiální nařízení vlády.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:25 pátek 12. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      52
    • Trapas
      31
    • Cože
      25
    • Haha
      21
    • Tvl
      17
    • Sladký
      16
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...