Je Chorvatsko bezpečné? 5 důvodů, proč může být příště cílem teroristů Jadran

I když se zájem Čechů, kteří chtějí na dovolenou, přesouvá kvůli hrozbám teroristických útoků stále více do vnitrozemí, poptávka po dovolené na plážích je stále velká. Mezi Čechy pořád vyhrává Chorvatsko. Je ale opravdu tak bezpečné, jak si dosud všichni myslí?

Podle údajů Českého statistického úřadu zájem o Chorvatsko minulý rok klesl o osm procent. I tak je ale po Slovensku pro Čechy při výběru dovolené druhou nejčastější volbou.

Chorvatsko ale letos nemusí být tak bezpečné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Italské tajné služby podle německého deníku Bild své německé kolegy informovaly, že teroristé chtějí zaútočit na pláže v Itálii, ve Španělsku a v jižní Francii.

O Chorvatsku zatím nepadlo ani slovo, ale proč by mělo být výjimkou?

Expres přináší 5 důvodů, proč by ani chorvatské pláže letos nemusely být úplně bezpečné.

1. Džihádisté mají v Bosně jednu ze svých základen

Bývalý náčelník Generálního štábu AČR generál Jiří Šedivý a účastník dvou misí OSN plukovník Pavel Skácel se nedávno pro Expres shodli na tom, že velké nebezpečí z hlediska možnosti teroristických útoků pro Evropu představuje Bosna, kde se začínají džihádisté koncentrovat.

Balkánský poloostrov, na kterém je i Chorvatsko, tedy nemusí být o nic bezpečnější dovolenkovou destinací než Itálie nebo Španělsko.

2. Do Chorvatska jezdí hodně Němců a Francouzů

Vzhledem k tomu, že se na chorvatských plážích rádi rekreují němečtí a francouzští občané, není důvod si myslet, že by dovolená v Chorvatsku byla zrovna bezpečná. Němci a Francouzi jsou totiž nejčastějším cílem teroristů z Islámského státu.

3. Teroristé se v Chorvatsku snadno skryjí

Lidé do Chorvatska nejezdí jen za mořem i za horskou turistikou. A právě hornatý chorvatský terén může teroristům nahrávat do karet. Džihádsté se logicky mohou snadněji ukrývat, když mají k dispozici hory.

Fotogalerie

4. Vysoká koncentrace lidí na jednom místě

Do Tunisu nebo Egypta se už lidé po teroristických útocích bojí jezdit na. Poté, co bezpečnostní složky upozornily i na možnost útoků v Itálii, Francii a Španělska, odkud už cestovky hlásí plnou kapacitu, vypadá dovolená v Chorvatsku jako jediná volba. Pokud se tam letos bude slunit celá Evropa, je další možný cíl teroristického útoku jasný.

5. Moment překvapení patří ke klíčům „k úspěchu“

Právě proto, že se o Chorvatsku ve spojitosti s bezpečnostními riziky nemluví, mohou si ho teroristé vybrat jako cíl, kde příště zaútočí.

Ministerstvo zahraničních věcí ale v tuto chvíli žádné varování před cestováním českých občanů do Chorvatska nehlásí. „Zejména po dobu letní turistické sezóny působí preventivně dostatečná přítomnost uniformované policie na souši i na moři,“ uvádí se na webu mzv.cz.

To ale neznamená, že se bezpenostní situace v dovolenkovém ráji nemůže změnit.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 čtvrtek 18. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 29
  • 19
  • 18
  • 13
  • 10